Інвестпроєкт Новокостянтинівської уранової шахти профінансовано на 79%. На гірничі роботи грошей не виділялося

08.02.2022
На виконання державного інвестиційного проєкту «Новокостянтинівська шахта. Розвиток виробничих потужностей» у 2021 році було витрачено 65 млн 848 тис. грн (з них власних коштів СхідГЗК 222 тис. грн), що становить 79% від запланованих за цим проєктом на 2021 рік 83 млн 326 тис. грн. Про це повідомляється у звіті про стан розроблення та реалізації державного інвестиційного проєкту, розміщеному на сайті Міністерства енергетики України.
Зі звіту випливає, що основна сума коштів надійшла лише у грудні і була витрачена на типове обладнання – навантажувально-доставочні машини та екскаватор, але на гірничо-капітальні роботи, які мають бути первинні для такого проєкту, фінансування не відбулося.
У 2021 році за результатами відкритої процедури закупівлі у системі ProZorro було придбано 7 навантажувально-доставочних машини китайської корпорації XCMG. Загальна вартість машин склала 59 млн 688 тис. грн.
Також за результатами відкритої процедури закупівлі у системі ProZorro було придбано та поставлено на шахту гусеничний екскаватор HYUNDAI вартістю 6 млн 158 тис. грн.
Інші передбачені планом інвестпроєкту на 2021 рік закупівлі та роботи виконані не були через відсутність фінансування. Зокрема, не були виконані гірничо-капітальні роботи на горизонтах 180м, 240м, 300м, 390м, не виконаним залишилось будівництво вентиляторної установки головного провітрювання.
Крім того, через невиконання умов договору постачальником не відбулась
закупівля самохідної бурової установки BoomerS1D очікуваною вартістю 15 млн 870 тис. грн. 
Загальна вартість державного інвестиційного проєкту «Новокостянтинівська шахта. Розвиток виробничих потужностей» становить 2 млрд 929 млн 478 тис. грн (у цінах 2018 року). Відповідальний виконавець за проєктом Державне підприємство «Східний гірничо-збагачувальний комбінат», розпорядник – Міністерство енергетики України. 
Інвестпроєкт було затверджено у 2018 році, але через недофінансування у попередні роки, його виконання було перенесено. Проєкт є частиною заходів, передбачених Концепцією Державної цільової економічної програми розвитку атомно-промислового комплексу на період до 2026 року. За прогнозом Мінекономіки, реалізація інвестиційного проєкту з розвитку виробничих потужностей Новокостянтинівської шахти дасть змогу збільшити видобуток урану до 701 тонни (у 2018 році видобуток становив 336 тонн). 

Уран і паливо