Китайський реактор UK HPR1000 отримав згоду британського регулятора на будівництво у Великій Британії

08.02.2022
Китайський реактор UK HPR1000 (Hualong One) придатний для будівництва у Великобританії, такого висновку дійшли в Агентстві з ядерного регулювання (ONR) та Агентстві з навколишнього середовища Великої Британії. Процес оцінки проєкту зайняв 4 роки. UK HPR1000 — це реактор проєкту Hualong One, який General Nuclear Services (GNS) — дочірня компанія EDF та China General Nuclear (CGN) — пропонує для будівництва у Великій Британії на новій атомній електростанції у Бредвеллі. Повідомляє World Nuclear News.
Оцінка загального проекту (Generic Design Assessment, GDA) є добровільною процедурою для постачальників реакторних технологій, яка застосовується в Англії та Уельсу, проте британський уряд очікує, що усі нові проєкти атомного будівництва проходитимуть цю процедуру.
Постачальник реактора або «запитуюча сторона» завершує процес GDA, коли отримує підтвердження прийняття проєкту від ядерного регулятора та заяву про прийнятність проєкту від регулятора з охорони навколишнього середовища.
CGN і EDF подали спільну заявку через свою компанію GNS до Департаменту бізнесу, енергетики та промислової стратегії (BEIS) у жовтні 2016 року, щоб розпочати процес GDA для британської версії свого HPR1000. Заявка була прийнята в січні 2017 року, що ознаменувало початок процесу GDA.
Після завершення поглибленої оцінки проєкту реактора, британський ядерний регулятор та Агентство з навколишнього середовища заявили, що вони задоволені характеристиками реактору, який відповідає вимогам нормативних актів щодо безпеки та захисту навколишнього середовища.
«Конструкція UK HPR1000 була оцінена з урахуванням високих рівнів безпеки, які очікуються у Великій Британії, видачі підтвердження прийняття проекту передувала ретельна та детальна оцінка, проведена широким колом спеціалістів-інспекторів. Ми розглядаємо проект UK HPR1000, як такий що  підходить для розгортання у Великій Британії», — сказав головний ядерний інспектор Агентства з ядерного регулювання Великої Британії Марк Фой.
У 2012 році британський ядерний регулятор завершив процедуру оцінки проєкту реактора компаный EDF та Areva - UK EPR, наразі цей реактор будується на АЕС Хінклі Поінт та запропонований для будівництва на АЕС  Сайзвелл C. У 2017 році було завершено оцінку AP1000 Westinghouse і реактора Hitachi-GE з киплячою водою.
Bradwell Power Generation Company Limited - спільна дочірня компанія CGN і EDF - пропонує побудувати та експлуатувати атомну електростанцію Бредвелл з використанням двох британських HPR1000.
CGN будує два демонстраційних реактора HPR1000 на майданчику Фанченганг в китайському автономному районі Гуансі.
У листопаді 2020 року проект HPR1000 був офіційно сертифікований згідно вимог European Utility Requirements для будівництва на АЕС у країнах Євросоюзу.

Нагадаємо, що на початку лютого 2022 року Китай підписав угоду про будівництво енергоблока Hualong One в Аргентині 

Нове будівництво