Bruce Power, General Fusion та Інститут ядерних інновацій об’єднають зусилля для будівництва у Канаді АЕС з термоядерним реактором

04.02.2022
Канадські компанії Bruce Power, General Fusion та Інститут ядерних інновацій (NII) підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці з прискорення будівництва в Канаді АЕС з термоядерним реактором. Про це повідомляє Financial Post.
Компанії та Інститут ядерних інновацій оцінять можливості потенційного розгортання термоядерної електростанції в Онтаріо. Партнери спиратимуться на існуючі технології чистої енергії, навички та досвід, щоб розробити стратегію подальшого розвитку. Вони також планують співпрацювати із зацікавленими сторонами та громадськістю, щоб підвищити обізнаність про трансформаційний потенціал забезпечення будинків, підприємств та промисловості Канади надійною та доступною безвуглецевою енергією термоядерного синтезу.
У повідомленні підкреслюється, що компанія General Fusion з Британської Колумбії (Канада) є одним зі світових лідерів у розробці технологій, які використовують термоядерну енергію. Щоб підтвердити продуктивність та економічність своєї технології Magnetized Target Fusion у масштабах електростанції, General Fusion будує повномасштабну експериментальну термоядерну установку Fusion, яку планується ввести в експлуатацію у 2025 році. Проєкт передбачає запуск реактора на основі термоядерного синтезу до початку 2030-х років.
«Цей знаковий меморандум забезпечує основу для об’єднання технологічних інновацій та досвід енергетичної компанії з метою впровадженні термоядерної енергії в Онтаріо та по всій Канаді. Ми з нетерпінням чекаємо розвитку цього партнерства, щоб допомогти досягти кліматичних цілей Канади та зростаючих потреб канадців в електроенергії», - зазначає генеральний директор General Fusion Крістофер Моурі.   
Для Bruce Power Меморандум про взаєморозуміння є одним із способів, яким компанія прагне просувати нові технології безвуглецевої енергетики.
«Щоб досягти у майбутньому нульового рівня викидів вуглекислого газу в Онтаріо та Канаді, ми повинні продовжувати розширювати виробництво чистої електроенергії на наших існуючих потужностях, і нам знадобляться інновації як частина майбутнього. Наше партнерство орієнтовано на дослідження цих інновації та використання можливостей цього регіону, як бази для нових технологій, які сприятимуть безвуглецевому майбутньому», - сказав президент і генеральний директор Bruce Power Майк Ренчек.
«Оскільки ми шукаємо інноваційні рішення для боротьби зі зміною клімату, регіон трьох округів Брюс, Грей і Гурон (провінція Онтаріо) має хороші можливості для розвитку своїх сильних сторін як регіону чистої енергії. Програма Clean Energy Frontier від NII має мережу з понад 60 компаній, що займаються екологічно чистою енергетикою в регіоні трьох округів Канади, які прагнуть досягти нульових викидів», - наголошує президент і генеральний директор Інституту ядерних інновацій Брюс Уоллес.
Створена в 2001 році, Bruce Power є енергетичною компанією в окрузі Брюс провінції Онтаріо. Компанія є оператом АЕС «Брюс» - найпотужнішої атомної електростанції світу (після зупинки у 2011 році японської АЕС «Ксівадзакі Каріва»). На АЕС «Брюс», розташованій у провінції Онтаріо, експлуатується 8 важководних реакторів   CANDU загальною потужністю 6797 МВт. Власник АЕС «Брюс» компанія Ontario Power Generation. 

Нове будівництво