Фламанвіль-3 знову подорожчав та відтермінований на півроку

12.01.2022

 Будівництво третього енергоблоку Фламанвіль із реактором EPR у Франції коштуватиме на 300 млн євро більше, ніж прогнозувалося, а завантаження палива відкладається на шість місяців. Про це повідомила компанія EDF сьогодні, 12 січня.

EDF оцінила загальну вартість проекту в 12,7 млрд євро (14,42 млрд доларів), що на 300 млн євро більше за попередню оцінку, а завантаження палива раніше планувалося на кінець 2022 року.
Згідно із заявою EDF, основною причиною затримки стали дефекти зварних швів, які будуть усунені до кінця серпня, а не до кінця квітня, як очікувалося раніше.
Компанія заявила, що окремі ремонтні роботи на прохідних швах у будівлі реактора були успішно завершені та визнані французьким ядерним регулятором ASN такими, що відповідають вимогам.
Крім того, у повідомленні EDF зазначено, що перевірки тепловидільних збірок на реакторі EPR енергоблоку Taishan 1 у Китаї показали «механічне зношування певних компонентів збірок», яке вже спостерігалося на кількох французьких реакторах. Водночас компанія уточнила, що цей феномен не ставить під сумнів конструкцію EPR.
Як повідомлялося, у листопаді президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в країні будуватимуться нові ядерні реактори, щоб зменшити залежність від зарубіжних країн у постачанні енергоресурсів, досягти декарбонізації економіки та тримати ціни на електроенергію під контролем.
До цього уряд Франції заявив, що не запускатиме жодних проектів будівництва реакторів EPR покоління 3+, допоки державна компанія EDF з великою затримкою не завершить будівництво АЕС Фламанвілль на північному заході Франції.
Але французькі ЗМІ у жовтні повідомили, що вплив європейської газової кризи на вартість енергоносіїв прискорив рішення Парижа щодо впровадження технології EPR.
Нагадаємо, що спорудження третього енергоблоку на АЕС Фламанвіль із новим європейським реактором третього покоління EPR потужністю 1650 МВт ведеться з грудня 2007 року. EPR був розроблений компаніями «Framatome», «Électricité de France» та «Siemens».
Запуск третього енергоблоку АЕС Фламанвіль планувався на 2012 рік, але через численні технічні проблеми неодноразово переносився. Контракт на будівництво передбачав витрати на рівні 3 млрд. євро. У червні 2019 року EDF заявила, що запуск блоку №3 неможливий раніше кінця 2022 року. Вартість будівництва енергоблоку станом на 2020 рік оцінювалася у 10,9 млрд євро.

Нове будівництво