До шести нових реакторів типу EPR буде побудовано у Франції

10.11.2021
Франція побудує нові ядерні реактори, щоб зменшити залежність від зарубіжних країн у постачанні енергоресурсів, досягти декарбонізації економіки та тримати ціни на електроенергію під контролем. Як повідомляє Reuters, про це президент Франції Еммануель Макрон заявив 9 листопада.
«Оскільки в опитуваннях громадської думки за п'ять місяців до президентських виборів у Франції переважають побоювання щодо падіння купівельної спроможності через різке зростання цін на енергоносії, Макрон заявив, що рішення про будівництво нових атомних реакторів дозволить зберегти ціни на розумному рівні», - зазначає Reuters .
«Ми збираємося вперше за десятиліття відновити будівництво ядерних реакторів у нашій країні та продовжити розвиток відновлюваних джерел енергії», - сказав Макрон у телезверненні до нації.
Це має «гарантувати енергетичну незалежність Франції, гарантувати електропостачання нашої країни та дозволити досягти наших цілей, зокрема, вуглецевої нейтральності до 2050 року», - сказав президент Франції.
Reuters зазначає, що в той час, як Європа бореться з різким підвищенням цін на енергоносії, Франція обирає шлях, відмінний від її сусідів, зокрема, Німеччини.
Інформаційне агентство нагадує, що Німеччина відреагувала на ядерну катастрофу на АЕС Фукусіма у 2011 році в Японії, прискоривши відмову від атомної енергетики.
Еммануель Макрон не повідомив подробиць, але очікується, що його уряд оголосить про будівництво до шести нових реакторів типу EPR найближчими тижнями.
Раніше уряд Франції заявив, що не запускатиме жодних проектів будівництва реакторів EPR покоління 3+ доти, доки державна компанія EDF з великою затримкою не завершить будівництво АЕС Фламанвілль на північному заході Франції.
Але французькі ЗМІ у жовтні повідомили, що вплив європейської газової кризи на вартість енергоносіїв прискорив рішення Парижа щодо впровадження технології EPR.
Нагадаємо, що спорудження третього енергоблоку на АЕС Фламанвіль із новим Європейським реактором третього покоління EPR (European Pressurized Reactor) потужністю 1650 МВт ведеться з грудня 2007 року. EPR був розроблений компаніями «Framatome», «Électricité de France» та «Siemens».

Запуск третього енергоблоку АЕС Фламанвіль планувався на 2012 рік, але через численні технічні проблеми неодноразово переносився. Контракт на будівництво передбачав витрати на рівні 3 млрд. євро. У червні 2019 року EDF заявила, що запуск блоку №3 неможливий раніше кінця 2022 року. Вартість будівництва енергоблоку станом на 2020 рік оцінювалася у 10,9 млрд євро. 

Нове будівництво