51 новий атомний енергоблок: що, де, якої потужності – PRIS

10.01.2022
Станом на 10 січня 2022 року в 19 країнах світу на стадії будівництва знаходилося 50 атомних енергоблоків*. Такі дані надала Інформаційна система МАГАТЕ (Power Reactor Information System - PRIS). InfoAtom зробив огляд: які блоки на яких майданчиках та з якими реакторами будує світ. 
Найбільша кількість енергоблоків будується у Китаї – 12, їх загальна встановлена потужність становитиме 13900 МВт. Переважна більшість енергоблоків, які наразі будує Китай, матимуть реактори типу PWR, тобто реактори з водою під тиском аналогічні реакторам радянського дизайну ВВЕР. Потужність нових китайських енергоблоків коливатиметься в межах 1119-1275 МВт кожен.
1 енергоблок потужністю 1197 МВт зводиться на АЕС Чанцзян. 2 енергоблоки потужністю 1180 МВт будуються на АЕС Фанченган. 1 енергоблок потужністю 1119 МВт на АЕС Хуньянхе. 2 енергоблоки потужністю 1200 на АЕС Тайпінлін. 1 енергоблок на АЕС Тяньвань - потужність 1267 МВт. Потужність нового енергоблоку АЕС Сюдайпу - 1274 МВт. На АЕС Чжанчжоу буде побудовано 2 енергоблоки потужністю 1212 МВт кожен. На АЕС Саняокун будується 1 енергоблок потужністю 1210 МВт. 
Єдиним виключенням серед енергоблоків з реакторами з водою під тиском є перший енергоблок АЕС Сяпу, який спроєктовано з реактором типу FBR (fast breeder reactor) - реактор-розмножувач на швидких нейтронах. Це демонстраційний проєкт реактора ІV покоління китайської національної ядерної корпорації (CNNC). АЕС Сяпу також відома під назвою свого реактора як CFR-600 (China Fast Reactor 600) «Китайський реактор на швидких нейтронах 600» - це ядерний реактор на швидких нейтронах басейнового типу з натрієвим теплоносієм.      
На другому місці знаходиться Індія, у цій країні зараз зводиться 6 атомних енергоблоків, загальною потужністю 4600 МВт. Два нові індійські енергоблоки матимуть реактори типу PWR, один – індійський прототип реактора-розмножувача на швидких нейтронах FBR, а три енергоблоки, які зараз будуються, працюватимуть з реакторами PHWR (pressurised heavy water reactor) - реактор на важкій воді.
Один енергоблок з реактором PHWR будується на АЕС Какрапар, а ще два на АЕС Раджастан, два блоки з реакторами PWR, будуть зведені на АЕС Куданкулам, енергоблок з реактором FBR будують на АЕС Мадрас.
Південна Корея будує 4 енергоблоки з реакторамитипу PWR загальною потужністю 5600 МВт. По два енергоблоки потужністю 1400 МВт кожен будуть побудовані на АЕС Шин-Корі и АЕС Шин-Хануль.
Також 4 атомні енергоблоки перебувають у стадії будівництва у Російській Федерації. Їх загальна потужність становитиме 4024 МВт. Два енергоблоки з реакторами типу PWR (ВВЕР) і потужністю 1255 МВт кожен будуються на АЕС Курск, ще один енергоблок з реактором ВВЕР потужністю 1194 МВт будують на Балтійській АЕС. Також у РФ реалізується російський проєкт реактора на швидких нейтронах зі свинцевим теплоносієм двоконтурною схемою відводу тепла до турбіни і закритичними параметрами пари - БРЕСТ-ОД-300. 
3 енергоблоки з реакторами ВВЕР будуються на турецькій АЕС Аккую. Потужність кожного реактора 1200 МВт (загальна 3600 МВт).
Будівництво 2 енергоблоків ведеться на АЕС Руппур у Бангладеш. Енергоблоки матимуть реактори типу ВВЕР потужністю 1200 МВт кожен.
2 енергоблоки з реакторами типу BWR залишаються на стадії будівництва у Японії. Проєктна потужність енергоблоків 1383 МВт (АЕС Ома) та 1373 МВт (АЕС Шимане). BWR (boiling water reactor) - киплячий реактор, в якому, на відміну від PWR, утворення пари, що подається на турбіни, відбувається безпосередньо в реакторі
Словаччина будує 2 енергоблоки з реакторами ВВЕР – обидва потужністю 471 МВт. Будівництво ведеться на АЕС Моховце.
2 енергоблоки з реакторами типу PWR та потужністю 1400 МВт кожен будують на АЕС Барака Об’єднані Арабські Емірати.
Велика Британія будує 2 енергоблоки на АЕС Хінклі Пойнт. Обидва блоки матимуть реактори PWR та потужність 1720 МВт.
У Сполучених Штатах Америки триває будівництво 2 енергоблоків. Будівництво ведеться на АЕС Вогль, потужність енергоблоків з реакторами типу PWR становитиме 1250 МВт кожен.
В Аргентині йде будівництво демонстраційного малого модульного реактора CAREM, потужністю 25 МВт.
У Білорусі ведеться будівництво 1 енергоблока з реактором типу ВВЕР. Блок будується на Білоруській АЕС, а його потужність становитиме 1194 МВт.
1 енергоблок з реактором PWR будує Бразилія. Блок потужністю 1405 МВт будується на АЕС Ангра.    
Фінляндія завершує будівництво 1 енергоблока на АЕС Олкілуото – потужність 1720 МВт, тип реактора PWR.
1 енергоблок будується у Франції на АЕС Фламанвіль. Потужність енергоблока 1650 МВт, тип реактора PWR.
Іран веде будівництво 1 енергоблока з реактором типу PWR на АЕС Бушер, його потужність становитиме 1057 МВт.
Пакистан будує 1 енергоблок на АЕС Карачі – потужність 1100 МВт, реактор типу PWR.
Україна також знаходиться у переліку країн, на території яких триває будівництво атомних енергоблоків.Згідно із даними PRIS, в нашій країні на стадії добудови знаходяться енергоблоки №3 та №4 Хмельницької АЕС з реакторами типу ВВЕР. Проте, т.в.о. президента НАЕК «Енергоатом» Петро Котін у своїй авторські статті, яка була розміщена на сайті НАЕК «Енергоатом» у грудні 2021 року, повідомив, що два нові енергоблоки за технологією компанії Westinghouse АР1000 збудують не на місці блоків №3 та №4 ХАЕС, а з нуля на новому майданчику на території станції. При цьому буде використано вже наявне нове обладнання Westinghouse (яке виготовлялося для АЕС V. C. Summer у США), що значно прискорить спорудження нових енергоблоків.

Петро Котін зазначив, що «Енергоатом» звернувся до Westinghouse із проханням «провести обстеження недобудованого енергоблока №3 ХАЕС і подумати про можливий спосіб його добудови з максимальною вигодою як в економічному, так і в політичному сенсах». 

*Згідно з оновленими даними PRIS, станом на 11 січня 2022 року в світі у стадії будівництва знаходиться вже 51 атомний енергоблок (30 грудня 2021 року було розпочато будівництво енергоблока №2 на АЕС Саняокун у Китаї з реактором типу PWR і потужністю блоку 1210 МВт) 

Нове будівництво