Керівник "Енергоатома" про будівництво нових блоків та добудову енергоблока №3 на Хмельницькій АЕС

08.12.2021

 Два нові енергоблоки за технологією АР1000 збудують не на місці блоків №3 та №4 Хмельницької АЕС, а з нуля на новому майданчику на території ХАЕС. Про це повідомив т.в.о. президента НАЕК «Енергоатом» Петро Котін у своїй авторські статті, що розміщена на сайті НАЕК «Енергоатом». Для них, за його словами, буде використано «вже наявне нове обладнання Westinghouse (яке виготовлялося для АЕС V. C. Summer у США), що значно прискорить спорудження нових енергоблоків».

Петро Котін зазначив, що «Енергоатом» звернувся до Westinghouse із проханням «провести обстеження недобудованого енергоблока №3 ХАЕС і подумати про можливий спосіб його добудови з максимальною вигодою як в економічному, так і в політичному сенсах».
Як раніше повідомляв «Енергоатом», 7 листопада 12 інженерів американської компанії Westinghouse під керівництвом першого віцепрезидента з комерційної діяльності Westinghouse Еліаса Гедеона та віцепрезидента компанії з будівництва нових АЕС Джоела Ікера відвідали майданчик Хмельницької АЕС з метою детального обстеження третього енергоблока станції для визначення можливостей та заходів щодо його подальшої добудови. Інженери «Westinghouse» оглянули стан обладнання на «відкритому дворі – майданчику» ХАЕС, недобудований енергоблок №3 ХАЕС та мали провести gap-analysis проєкту добудови третього енергоблока ХАЕС.
Водночас, у своєму виступі на міжнародній конференції «Атомні можливості для розвитку країни», яка відбулася 22 листопада, Петро Котін зазначив, що планується звести 2 блоки АР1000 на ХАЕС (4 та 5 енергоблоки). Третій енергоблок ХАЕС планується звести за технологією ВВЕР-1000 разом зі Skoda JS, а законопроєкт очікує погодження найближчим часом.
Очільник «Енергоатома» називає у своїй статті 2021 рік роком початку ренесансу ядерної енергетики в усьому світі, аналізує реальні дії зі зведення нових потужностей та наміри країн світу, щодо будівництва нових.  Зокрема, перераховуються Франція, США, Велика Британія, Польща, Словаччина. «Цього року у світі було введено в експлуатацію понад 5 ГВт нових ядерних генерувальних потужностей. І розпочалося будівництво нових енергоблоків сумарною потужністю 6 ГВт. Насамперед йдеться про Китай, Індію, Пакистан і ОАЕ», - наголошується у статті.
У той час як «атомний сектор набирає обертів, зростає розуміння високої надійності, безпеки й екологічності ядерної енергетики», Україна не може і не повинна залишатися поза цими процесами. «Наша пасивна позиція у цьому питанні буде злочином для майбутніх поколінь і взагалі стане загрозою для існування та розвитку нашої країни. Саме так, ніяк не інакше!», - підкреслює Петро Котін.
Адже, наголошує він, до 2040 року обсяги споживання електроенергії в Україні зростуть щонайменше у півтора рази і водночас 13 із 15 атомних енергоблоків, що нині працюють, мають бути зупинені. А теплова генерація, на думку керівника «Енергоатома» припинить працювати набагато раніше «через нерентабельність, поганий технічний стан і відмови від фінансування модернізації ТЕС». При цьому ВДЕ не зможе замістити майже 80% енергетичних потужностей.
Для плавної заміни потужностей атомної генерації і задоволення попиту в електроенергії необхідно побудувати 14 нових атомних енергоблоків, - пише Петро Котін. Як він повідомляв раніше, «три з них будуть розташовані на Хмельницькій АЕС, по одному – на Запорізькій, Рівненській та Південноукраїнській АЕС та ще вісім – на двох нових атомних електростанціях». Щодо 5-ти з них, за словами очільника компанії – оператора АЕС, «Енергоатом» вже досяг результатів, підписавши Меморандум про будівництво за технологією АР1000 із американською компанією Westinghouse.
За словами Петра Котіна, «термін зведення одного енергоблока в середньому становить п’ять років, а його вартість – 5 млрд доларів США. І треба провести величезний комплекс робіт, щоб знайти фінансування, врегулювати проєктні, технічні, юридичні й процедурні питання та врешті-решт запустити будівництво».

Нове будівництво