На АЕС Pilgrim встановлено новий світовий рекорд з швидкого вивезення відпрацьованого ядерного палива

17.12.2021
13 грудня останній багатоцільовий контейнер з відпрацьованим ядерним паливом АЕС Pilgrim, яка знімається з експлуатації, був поміщений у сухе сховище. Таким чином, Holtec International встановила новий галузевий рекорд із найшвидшої передачі відпрацьованого ядерного палива з АЕС на пристанційне сховище, - повідомили InfoAtom у компанії Holtec International. При цьому на об'єкті компанія зіткнулася з проблемою вилучення дуже пошкодженої паливної збірки, яка застрягла в паливній стійці ще в 1970-і роки. Для вирішення цієї проблеми компанія Holtec спроєктувала та виготовила спеціальний інноваційний пристрій.
Як наслідок, компанії знадобилося всього 30 місяців після остаточного зупинення АЕС Pilgrim для вивантаження всього ВЯП з електростанції, яка проведена з дотриманням усіх вимог безпеки та нижче встановленої дози персоналу.
Все ВЯП було завантажено в 62 системи HI-STORM 100, які тепер безпечно зберігаються на новому пристанційному незалежному сховищі відпрацьованого палива (ISFSI), побудованому Holtec на АЕС Pilgrim.
Зазначимо, що компанія Holtec International побила свій рекорд по вивантаженню відпрацьованого ядерного палива на АЕС Oyster Creek - 32 місяці після повної зупинки, встановлений в травні цього року.
«Ми вітаємо рекордне вивантаження палива на АЕС Pilgrim, яке було б неможливе без наших винахідливих професіоналів з підрозділу ядерної енергетики, які розробили блискуче рішення для акуратного вилучення дуже пошкодженої паливної збірки, що застрягла в стелажі для ВЯП, створивши нову технологію», – сказав президент Holtec Decommissioning  International Келлі Трайс.
Відпрацьоване ядерне паливо АЕС Pilgrim буде безпечно зберігатися в сухих контейнерах HI-STORM 100 на території ISFSI, допоки уряд США не прийме його відповідно до вимог закону 1982 року, або поки контейнери не будуть переміщені в інше місце, наприклад, в об'єднане проміжне централізоване сховище Holtec – HI-STORE (CISF), яке проходить ліцензування NRC.

Як раніше повідомляв InfoAtom, остаточне схвалення регулюючими органами HI-STORE CISF очікується на початку 2022 року. HI-STORE CISF стане максимально безпечним, надійним централізованим підземним сховищем відпрацьованого ядерного палива, яке замінить нинішні розосереджені пристанційні сховища на декількох майданчиках АЕС, виведенням з експлуатації яких опікується Holtec. 

Зняття з експлуатації