Holtec International збільшила парк АЕС, що підлягають зняттю з експлуатації до семи реакторів, і розповіла про ліцензування ЦСВЯП для США

15.12.2021
Комісія з ядерного регулювання (NRC) схвалила передачу електростанції Palisades компанії Holtec International після того, як об'єкт буде остаточно закрито навесні 2022 року. Цей дозвіл також дозволяє передачу об'єкта Entergy Big Rock Point (штат Мічиган), що виводиться з експлуатації, де залишається тільки установка для зберігання відпрацьованого палива (ISFSI). Перевірка NRC підтвердила, що Holtec відповідає нормативним, юридичним, технічним та фінансовим вимогам, які дають змогу отримати кваліфікацію правонаступника ліцензії АЕС, - повідомила компанія Holtec International.
«Рішення NRC підтверджує репутацію Holtec як лідера з виведення з експлуатації атомних електростанцій, які не підлягають продовженню ресурсу», - заявила старший віце-президент і директор з комунікацій Holtec Джой Рассел.
Відповідно до передачі ліцензії дочірні компанії Holtec Holtec Palisades, LLC та Holtec Decommissioning International (HDI), LLC будуть ліцензованим власником та оператором відповідно. Отримавши схвалення NRC, Entergy Corporation та Holtec International сподіваються завершити передачу права власності після остаточної зупинки Palisades та вивантаження палива з реактора в середині 2022 року, що дасть Holtec право власності на об'єкт, нерухоме майно та все РАВ та ВЯП.
Як ліцензіат NRC, HDI нестиме відповідальність за виведення АЕС з експлуатації із використанням передових технологій, які мінімізують обсяги радіоактивних відходів, дозу опромінення персоналу та вплив на навколишнє середовище
«Програма виведення Palisades з експлуатації, що йде наступною за поточними програмами в Oyster Creek, Pilgrim та Indian Point, буде використовувати модель управління Holtec, наповнену інноваційними технічними рішеннями, розробленими компанією для максимального підвищення безпеки персоналу та мінімізації обсягів відходів і збільшення загальної дози у персоналу підприємства, приділяючи особливу увагу охороні навколишнього природного середовища», - сказала президент HDI Келлі Трайс.
Оскільки зупинка Palisades запланована на 31 травня 2022 року, Holtec та Entergy розраховують завершити угоду до 30 червня 2022 року. Holtec планує перемістити все паливо з басейну відпрацьованого палива АЕС у сухе сховище у Palisades протягом трьох років після зупинки.
Як і у випадку з Біг-Рок-Пойнт, відпрацьоване ядерне паливо Palisades буде безпечно зберігатися в сухих контейнерах на пристанційному сховищі допоки уряд США не прийме його відповідно до вимог закону 1982 р., або поки контейнери не будуть переміщені в інше місце, наприклад, об'єднане проміжне централізоване сховище Holtec - HI-STORE (CISF), яке проходить ліцензування NRC.
Остаточне схвалення регулюючими органами HI-STORE CISF очікується на початку 2022 року. HI-STORE CISF стане максимально безпечним, надійним централізованим підземним сховищем ядерного палива, яке відпрацювало, яке замінить нинішні розосереджені пристанційні сховища на декількох майданчиках АЕС, виведенням з експлуатації яких займається Holtec.

«Ми раді відзначити, що Україна, яка має аналогічну проблему, дуже близька до введення в експлуатацію централізованого сховища на півночі країни з використанням технології Holtec HI-STORM (на початку 2022 року)», - наголошує Holtec International у своєму інформаційному повідомленні. 

Зняття з експлуатації