На енергоблоці №2 ХАЕС завершено випробування нормованого первинного регулювання частоти в енергомережі

02.12.2021
На другому енергоблоці Хмельницької АЕС завершено комплексні та сертифікаційні випробування нормованого первинного регулювання частоти в енергомережі. Як повідомляється на сайті ХАЕС, випробування виконувалися на потужності 985 МВт, 800 МВт, 620 МВт.
Передумовою таких випробувань стала модернізація системи регулювання турбіни, яку було здійснено під час планово-попереджувального ремонту. Такі роботи входять до Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки вітчизняних атомних енергоблоків.
Ключова особливість виконаних модернізацій – забезпечення швидкодії та точності контуру регулювання, підвищення експлуатаційних показників, якості інформаційного забезпечення та діагностики, а також підвищення безпеки та надійності експлуатації турбіни.
За словами начальника лабораторії цеху теплової автоматики і вимірів ВП ХАЕС Сергія Короля, така модернізація дозволила підвищити якість регулювання частоти: «Ми більш точно можемо вимірювати частоту в мережі та електричну потужність. До здійснення модернізації точність регулювання потужності була до 1%, тобто 10 МВт. Наразі, згідно з технічним завданням, вона становить 5 МВт, до 0,5%. Також завдяки модернізації точність вимірювання частоти обертання ротора, яка використовується для розрахунку частоти мережі, складає 0,3 об/хв (0,01% від номінальної частоти).
Системи регулювання турбіни модернізовано на обох енергоблоках Хмельницької АЕС. «Випробування, які здійснено після проведення модернізації, – відзначає С. Король, – відповідають критеріям та вимогам зазначеним у технічному завданні електронної та гідравлічна частин системи регулювання турбіни. На енергоблоці №2 успішно завершено другий етап випробування – роботи енергоблока в режимі нормованого первинного регулювання частоти і потужності. Зауваження від фахівців НЕК Укренерго, які проводили сертифікацію енергоблока у режимі регулювання частоти та потужності, відсутні. Наразі такі випробування здійснюються на першому енергоблоці».
Наявність сертифікату дозволить АЕС брати участь у первинному регулюванні частоти мережі, а підтримка її якості відповідатиме вимогам, які регламентовані для майбутньої синхронної роботи енергосистем України та Європейського Союзу (ENTSO-E). 
Нагадаємо, минулого тижня на енергоблоці №1 Южно-Української АЕС теж успішно завершено випробування режиму нормованого первинного регулювання частоти (НПРЧ). З цією метою цьогоріч проведено додаткову модернізацію системи регулювання турбіни, повну реконструкцію якої виконали раніше. У 2021 році на обладнанні системи вдосконалили алгоритмічне забезпечення та переобладнали програмно-технічний комплекс. 

АЕС