Підготовка до синхронізації з ENTSO-E: На першому енергоблоці ЮУАЕС випробували режим нормованого первинного регулювання частоти електроенергії

26.11.2021
На енергоблоці №1 Южно-Української АЕС успішно завершено випробування режиму нормованого первинного регулювання частоти (НПРЧ). Як повідомила пресслужба ЮУАЕС, з цією метою цьогоріч проведено додаткову модернізацію системи регулювання турбіни, повну реконструкцію якої виконали раніше. У 2021 році на обладнанні системи вдосконалили алгоритмічне забезпечення та переобладнали програмно-технічний комплекс. Ці заходи дозволили забезпечити ще більш високу точність підтримання частоти електроенергії, яка необхідна для синхронізації української об’єднаної енергосистеми з європейською ENTSO-E.
Випробування режиму НПРЧ проходило на двох рівнях потужності – 4 доби на потужності 600 МВт, а згодом ще 5 діб на 980 МВт. «Кожен етап складався з двох частин: перша стосувалася технічних процесів, а друга – це безпосередньо сертифікаційні випробування. У їх перебігу за реальною роботою енергоблока в режимі НПРЧ спостерігали представники Укренерго, які для цього прибули на майданчик АЕС. За попередніми висновками енергоблок №1 Южно-Української АЕС здатен забезпечувати нормоване первинне регулювання частоти електроенергії. Підтвердженням цьому стала робота нашого першого блока в такому режимі протягом трьох годин», - повідомив начальник ЦТАВ Михайло Васильченко.
Наступним аналогічні випробування на южноукраїнському майданчику пройде енергоблок №2. Остаточна готовність двох мільйонників ЮУАЕС до роботи в режимі НПРЧ буде забезпечена після встановлення обладнання для передачі даних, генерованих системою регулювання турбіни, до НЕК «Укренерго», над чим вже працюють.

Нагадаємо, попереднім етапом було тестування систем збудження генераторів та систем регулювання турбін енергоблоків для моделювання та валідації на відповідність технологічним стандартам енергосистеми континентальної Європи ENTSO-E. Це випробування перший блок Южно-Українській атомної електростанції пройшов 11-12 жовтня 2020 року.  Результатом випробувань стало формування вихідних даних, необхідних для створення математичної моделі ОЕС України та виконання розрахунків статичної та динамічної стійкості при синхронному режимі роботи з енергосистемою Європи. Впроваджені заходи з реконструкції системи регулювання турбіни та заміна її програмно-технічного комплексу керування дали можливість підтримувати стабільність у роботі турбіни, забезпечуючи постійну частоту 1500 обертів на хвилину. 

АЕС