«Енергоатом» відправив першу партію радіоактивних відходів з АЕС на захоронення на комплекс «Вектор»

25.11.2021
НАЕК «Енергоатом» передав першу партію радіоактивних відходів (30 контейнерів із солебітумним компаундом (СБК) з Рівненської атомної електростанції для постійного зберігання та захоронення на комплекс «Вектор» Державного спецпідприємства ЦППРВ. Як повідомляється на сайті компанії, транспортування виконали фахівці Аварійно-технічного центру, який є відокремленим підрозділом НАЕК «Енергоатом». Початок передачі РАВ на державне сховище – це результат численних організаційних і технічних заходів, виконаних «Енергоатомом» спільно з ДСП ЦППРВ. На черзі – підготовка передачі експлуатаційних радіоактивних відходів, що накопичуються на Южно-Українській, Хмельницькій та Запорізькій АЕС.
Нагадаємо, що технічним рішенням «Про порядок переробки радіоактивних відходів у вигляді солебітумного компаунду з подальшим захороненням» передбачена така послідовність поводження з СБК:
  • передача контейнерів КРО-200 з СБК від ВП «Рівненська АЕС» до ДСП «ЦППРВ» для тимчасового збереження в будівлі №20 КВ «Вектор»;
  • передача контейнерів з СБК на переробку до ДСП «Чорнобильська АЕС», де буде виконана іммобілізація контейнерів з СБК шляхом цементування у контейнери КЗ-3 та характеризації на Заводі переробки твердих РАВ;
  • передача іммобілізованих у КЗ-3 контейнерів від ДСП «Чорнобильська АЕС» до Спеціально  обладнаного приповерхового сховища твердих радіоактивних відходів (СОПСТРВ) на КВ «Вектор» для захоронення.
24 та 25 листопада КВ «Вектор» прийняв для тимчасового збереження, з подальшою переробкою на ЧАЕС та захороненням на СОПСТРВ, перші 30 упаковок з СБК, а 1-2 грудня прийме другу партію – 30 упаковок СБК від Рівненської АЕС.
Як повідомляв InfoAtom, Рівненська АЕС - єдина, що здійснює переробку радіоактивних відходів у продукт, повністю придатний для захоронення в централізованих сховищах в Зоні відчуження Чорнобильської АЕС. На засіданні Ради заступників головних інженерів, до компетенції яких належить поводження з радіоактивними відходами, що відбулося у серпні на РАЕС, було повідомлено, що триває вдосконалення виробництва кінцевого продукту КПРАВ – упаковок, придатних для захоронення в спеціальних сховищах. Холодні випробування обладнання та систем, які беруть участь у прийманні упаковок радіоактивних відходів Рівненської АЕС у вигляді солебітумного компаунду, відбулися у липні ц.р.
Довідка. «Вектор» – це комплекс об’єктів, призначених для зберігання й захоронення радіоактивних відходів (РАВ), що надходять з усіх українських підприємств, на яких вони утворюються: атомних електростанцій Енергоатома, Чорнобильської АЕС та її зони відчуження, інших промислових і наукових підприємств та організацій.
Комплекс «Вектор» входить до складу Державного спеціалізованого підприємства «Централізоване підприємство із поводження з радіоактивними відходами» (ДСП ЦППРВ), яке є національним оператором із поводження з РАВ. 

РАВ і ВЯП