На РАЕС заступники головних інженерів обговорили поводження з РАВ

20.08.2021

Фото РАЕС

17-19 серпня на майданчику Рівненської АЕС відбулося засідання Ради заступників головних інженерів, до компетенції яких належить поводження з радіоактивними відходами (РАВ). Під час зустрічі обговорені питання реалізації єдиної політики у сфері поводження з РАВ та обміну досвідом між фахівцями українських АЕС, - повідомила пресслужба РАЕС.

Засідання Ради заступників головних інженерів (ЗГІЗО) АЕС НАЕК «Енергоатом» відбулося під керівництвом голови Ради – заступника головного інженера з загальностанційних об’єктів Южно-Української АЕС Миколи Проніна й директора з ядерної та радіаційної безпеки Компанії Наталі Шумкової та за участю представників відокремлених підрозділів "Атоменергомаш" і "Науково-технічний центр".
У ході Ради профільні фахівці проаналізували виконання рішень попереднього протоколу Ради ЗГІС та презентували основні поточні завдання і проєкти й обговорили стан справ та перспектив щодо поводження з РАВ. Зокрема переглянуто Комплексну програму поводження з РАВ у НАЕК «Енергоатом» на 2022-2026 роки та стан реалізації заходів щодо створення лабораторії поводження з рідкими радіоактивними відходами за науково-технічної підтримки ВП НТЦ на проммайданчику ЮУ АЕС.
Заступник начальника ЦДтаРАВ Рівненської АЕС з поводження з радіоактивними відходами Володимир Горбунов розповів про показники роботи комплексу з переробки радіоактивних відходів (КПРАВ) у період 2020-2021 років. «Поводження з РАВ на майданчику РАЕС характеризується двома основними аспектами – достатністю вільних об’ємів та наявністю комплексних ліній з переробки РАВ. Сховища Рівненської АЕС заповнені на 70%, наявних вільних об’ємів для зберігання РАВ наразі достатньо з урахуванням продовження терміну експлуатацію енергоблоків РАЕС. Рівненська АЕС єдина, що здійснює переробку радіоактивних відходів в продукт, повністю придатний для захоронення в централізованих сховищах в Зоні відчуження Чорнобильської АЕС. Проте введення КПРАВ не зупиняє безперервного втілення інновацій у цикл поводження з РАВ. Наразі фахівці працюють над вдосконаленням виробництва кінцевого продукту КПРАВ – упаковок, придатних для захоронення в спеціальних сховищах», – підкреслив Володимир Горбунов.
На Рівненській та Запорізькій АЕС уже успішно функціонують комплекси із переробки РАВ, на етапі будівництва – комплекс на Хмельницькій АЕС та в подальшому планується будівництво на Южно-Українській АЕС. За словами заступника начальника цеху з дезактивації РАЕС Едуарда Суховерхого, крім теми поводження з РАВ також обговорили питання дезактивації – налагодження цього процесу на Рівненській АЕС та розповіли про заміну обладнання спецпралень, яка відбувається вперше серед АЕС України.
Як відзначила Наталя Шумкова, на відокремлених підрозділах Компанії якісно організовані процеси поводження з РАВ. Водночас вона окреслила питання, які необхідно вирішувати спільними зусиллями. «Насамперед, це підготовка напрацьованих РАВ для подальшого зберігання на комплексі «Вектор» та питання створення на майданчиках АЕС дільниць зі звільнення РАВ від регулюючого контролю. З колегами мали можливість оглянули весь процес переробки РАВ на установках КПРАВ РАЕС та поспілкуватися із фахівцями комплексу. Пересвідчилися в організованості технологічного процесу, високій кваліфікації працівників та дотримання ними принципів культури безпеки», – підсумувала Наталя Шумкова.

РАВ і ВЯП