На конференції у Відні Україна представляє досвід поводження з РАВ у рамках об'єкту «Укриття»

04.11.2021

 1-5 листопада у Відні (Австрія) проходить конференція «Поводження з радіоактивними відходами 2021 – Рішення для стійкого майбутнього», організована Міжнародним агентством з атомної енергії. Як повідомляв InfoAtom, метою заходу є обмін досвідом у галузі поводження з радіоактивними відходами для підвищення поінформованості про прогрес, передові практики та ефективні рішення. Тільки за ефективного, безпечного та надійного впровадження рішень щодо поводження з радіоактивними відходами держави можуть продовжувати отримувати вигоду з ядерних технологій та виробництва ядерної енергії і, отже, просуватися до досягнення стійкого майбутнього, - наголошують організатори.

Тематика конференції включає всі галузі, що стосуються поводження з радіоактивними відходами. У тому числі перспективи національних програм, реалізації стратегій поводження з РАВ, рішення для конкретних типів РАВ; роль розробки обґрунтування безпеки у підтримці поводження з радіоактивними відходами. А також соціально-економічні аспекти програм поводження з радіоактивними відходами, комплексне управління відходами, багатонаціональне співробітництво у сфері поводження з РАВ.
Як повідомляє ДНТЦ ЯРБ, співробітниця Центру, начальник лабораторії ДНТЦ ЯРБ Ірина Кутіна бере участь у конференції за напрямом «Інтегроване поводження з відходами» з доповіддю про РАВ, які утворилися у зруйнованому 4-му енергоблоці ЧАЕС після Чорнобильської катастрофи та про поводження з ними у розрізі експлуатації комплексу Нового безпечного конфайменту (НБК) та об'єкта «Укриття» (ОУ) (комплекс НБК-ОУ). У її доповіді представлено аналіз питань застосування нормативних вимог з безпеки у сфері поводження з РАВ до діяльності, пов'язаної з поводженням з аварійними РАВ ОУ в умовах НБК. Зокрема, проаналізовано вимоги щодо характеристики РАВ, що знаходяться в ОУ у вигляді неорганізованих скупчень, з метою прогнозування поведінки паливовмісних та інших скупчень РАВ, а також розробки технологій вилучення РАВ та подальшого поводження з відходами; підтримки у безпечному стані ОУ, зокрема скупчень РАВ у ньому; поступового зменшення небезпек ОУ. А також йдеться про кінцевий стан об'єкта після завершення експлуатації НБК, зокрема щодо можливості та особливостей застосування до цього об'єкту із залишками аварійних РАВ загальних вимог безпеки з поховання РАВ.
У доповіді також представлені рекомендації щодо обсягу та особливостей застосування вимог безпеки у сфері поводження з РАВ до комплексу НБК та ОУ.
Завтра, 5 листопада, відбудеться завершальний день конференції та церемонія нагородження молодих спеціалістів, які представляли свої напрацювання протягом заходу. Оргкомітет підіб'є підсумки, сформує рекомендації та надасть остаточний звіт конференції, котрий стане основою для майбутніх пріоритетів та програм роботи МАГАТЕ.

РАВ і ВЯП