Анонс: Міжнародна конференція щодо поводження з радіоактивними відходами

07.08.2021
З 1 по 5 листопада 2021 року у Відні, Австрія відбудеться Міжнародна конференція з питань поводження з радіоактивними відходами: рішення для сталого майбутнього, організована МАГАТЕ.
Метою заходу є обмін досвідом в галузі поводження з радіоактивними відходами для підвищення обізнаності про прогрес, передові практики і ефективні рішення. Тільки за умов ефективного, безпечного і надійного впровадження рішень щодо поводження з радіоактивними відходами держави можуть продовжувати отримувати вигоду з ядерних технологій і виробництва ядерної енергії а, отже, просуватися до досягнення стійкого майбутнього.
Стале застосування ядерних технологій на благо людства у терапії раку, виробництві низьковуглецевої електроенергії, підвищенні врожайності і багатьох інших сферах повністю пов'язано з відповідальним управлінням РАВ. Користувачі ядерних технологій усвідомлюють і приймають цю відповідальність і продовжують домагатися значних успіхів. Збереження цієї відповідальної тенденції важливо для суспільства і сприяє досягненню цілей ООН у сфері сталого розвитку.
У всьому світі як і раніше спостерігається значний прогрес у поводженні з радіоактивними відходами. Ефективні рішення або доступні, або знаходяться на просунутій стадії розробки для всього спектру діяльності щодо поводження з радіоактивними відходами. Ще більший прогрес можна передбачити в найближчому і середньостроковому майбутньому.
Поширення цього прогресу, обмін ідеями з отриманих уроків і визначення ключових областей прогресу на майбутнє є важливими компонентами, які дозволяють операторам, регулюючим органам та урядовцям ще більше зміцнювати свої програми.
Методи безпечного поводження з різними типами відходів, що виникають в результаті різних застосувань, як правило, добре відпрацьовані, і в більшості областей накопичено великий досвід. Проте, радіоактивні відходи залишаються важливим пунктом порядку денного багатьох держав-членів, особливо тих, яким необхідно розширити свої можливості для безпечного і надійного поводження з відходами.
Тематика конференції:
• поводження з радіоактивними відходами: перспективи національних програм, реалізація стратегій поводження з відходами;
• рішення для конкретних відходів;
• роль розробки обґрунтування безпеки в підтримці поводження з радіоактивними відходами;
• соціально-економічні аспекти програм поводження з радіоактивними відходами;
• комплексне управління відходами;
• багатонаціональна співпраця в галузі поводження з радіоактивними відходами.
Конференція покликана сприяти обміну інформацією про поточний прогрес і рішення в галузі поводження з радіоактивними відходами.

Захід адресовано високопоставленим державним чиновникам, топ-менеджерам організацій з поводження з РАВ, регулюючих органів, виробників РАВ та інших зацікавлених сторін, а також технічним і науковим експертам, які працюють у всіх областях поводження з радіоактивними відходами. Конференція також призначена для представників промисловості і громадянського суспільства, включаючи неурядові організації та академічні установи. 

РАВ і ВЯП