НП 306.2.235-2021: Регулятор прийняв лише кілька з майже 60 пропозицій Оператора АЕС

23.10.2021
Як раніше повідомляв InfoAtom, під час нещодавньої Колегії Держатомрегулювання ДНТЦ ЯРБ повідомив, що завершується розробка нового нормативного документа «Положення про порядок розслідування та обліку експлуатаційних подій в роботі АЕС» НП 306.2.235-2021, який повинен бути введений на заміну Положення про порядок розслідування та обліку порушень в роботі атомних станцій НП 306.2.100-2004 з 1 січня 2022 року. Нове положення враховує, зокрема, останню редакцію 2020 року референтних рівнів WENRA, рекомендації МАГАТЕ, міжнародний досвід, пропозиції НАЕК «Енергоатом» та таке інше. У новому положенні запроваджено низку нововведень, зокрема: знижено поріг звітності про експлуатаційні події - розширено дію положення на відхилення; уточнені і приведені у відповідність з міжнародними вимогами терміни та визначення; уточнена категоризація експлуатаційних подій; встановлені більш чіткі вимоги до оцінки експлуатаційних подій за впливом на безпеку і за міжнародною шкалою INES; впроваджена методика кількісної (ймовірнісної) оцінки експлуатаційних подій; переглянуті вимоги до аналізу експлуатаційних повторюваних подій; деталізовано та уточнено вимоги до звіту з розслідування експлуатаційної події і прийняття коригувальних заходів тощо. В інтерв'ю Energy Club начальник відділу досвіду експлуатації НАЕК «Енергоатом» Віктор Тарасенко поділився оцінкою нового документа. Зокрема, він скаржиться, що позиція експлуатуючої організації врахована недостатньо, а документ ще більш ускладнився.
- Вікторе Михайловичу, скажіть, чи брав Енергоатом участь в розробці нового «Положення з розслідування»?
- Так, брав, і дуже активну. Адже старий, поки ще чинний, документ НП 306.2.100-2004 має масу недоліків. Ми багато років пропонували ДІЯРУ внести зміни і доповнення до нього. Близько 60 пропозицій подавалося, однак Регулятор не погоджувався з ними.
Останні нововведення, внесені Регулятором в згадане Положення, були ще у 2011 році. Тоді врахували тільки п'ять наших пропозицій. Документ дещо ускладнився, у ньому з'явилися пункти, які потребували детальних тлумаченнях і більш точних формулюваннях. Це створювало складності і проблеми в ході розслідувань і, звичайно ж, впливало на якість розслідувань порушень.
У новому положенні враховані лише кілька наших пропозицій, і в кінцевому рахунку новий документ ще більш ускладнився, додалися нові категорії (раніше їх було 10 - тепер 23), нові вимоги, особливо у частині звітності, про збільшення кількості фахівців, які повинні контролювати досвід експлуатації...

Інтерв'ю т.в.о. президента НАЕК «Енергоатом» Петра Котина і т.в.о. першого віце-президента НАЕК «Енергоатом» - технічного директора Олександра Остаповца про досвід експлуатації АЕС «Енергоатому» і те, чому цей досвід є успішним, можна прочитати на Energy Club

АЕС