Петро Котін: На сьогодні «Енергоатом» погоджує з «Westinghouse» розподіл обладнання, яке буде виготовлене в США, а яке - в Україні

19.10.2021
НАЕК «Енергоатом» підготував проект міжурядової угоди між урядами України та США, а також працює над розробкою ТЕО для будівництва в Україні атомного енергоблоку за технологією американської компанії «Westinghouse» АР1000 із залученням фінансування від Експортно-імпортного банку США (U.S. Eximbank).
Як повідомляє галузевий сайт ExPro, про це повідомив т. в. о. президента НАЕК «Енергоатом» Петро Котін в коментарі для ЗМІ під час відвідування Запорізької АЕС з нагоди 25-річчя компанії 18 жовтня.
«Зараз іде підготовча робота щодо обміну попередніми намірами (з U S. Eximbank – ред.): що робити? як робити? Це також відбувається за допомогою Westinghouse. Ситуація така – перше, що ми будемо робити, це будуть feasibility study. Але не feasibility study в класичному вигляді, а це буде документ, який покаже, що цей проект буде реалізований, на яких умовах він може бути реалізований, як він буде фінансуватися. Цей документ буде представлений в U.S. Eximbank і після того, як уряд України надасть відповідні гарантії ми зможемо розраховувати на це фінансування», - сказав Петро Котін.
Також очільник «Енергоатома» додав, що «підготована міжурядова угода (для співпраці між урядами США та України – ред.). Там йдеться про гарантії (державні гарантії з боку України – ред.) про тип реактору (на технологію АР1000) і про фінансування, і про урядову підтримку США. Ця угода допоможе нам фактично мати документ, який буде дорожньою картою, по якій ми будемо рухатися вперед».
Петро Котін повідомив, що Westinghouse пропонує технологію енергоблоку АР1000 у модульному виконанні, такі модулі будуються за 2,5 роки.
«Обсяг фінансування завжди орієнтовний. 5 млрд дол – це середня ціна такого енергоблока, може бути 4 млрд дол., може бути 6 млрд дол., в залежності на яких умовах і з яких джерел ви отримаєте фінансування цього енергоблоку і також від того, яку частину ви виробляєте в Україні», - сказав він, додавши, що на сьогодні «Енергоатом» погоджує з «Westinghouse» розподіл обладнання, яке буде виготовлене в США, а яке - в Україні.
«Він (U.S. Eximbank – ред.) фінансує 85% тих послуг, які надає їх постачальник (Westinghouse – ред.), і 15% - повинен фінансувати той, кому постачається обладнання («Енергоатом» - ред.)... Що стосується нашої частки, вони (U.S. Eximbank – ред.) можуть фінансувати 40% або 50% - про це можна з ними говорити», - пояснив Котін.
Також він зазначив, що технологія АР1000 вже ліцензована регулятором США.
«Найавторитетніший регулятор – це NRC в США, і він ліцензував цю технологію. Я не бачу де би у нас були проблеми, які б ми не могли пройти з українським регулятором, але звичайно всі їхні вимоги будуть дотримані і всі документи будуть надані. Там є питання переводу технології в українські реалії, нам потрібно порівняти стандарти США і наші стандарти в Україні», - прокоментував Котін.
Нагадаємо, в рамках візиту президента України Володимира Зеленського в США керівник НАЕК «Енергоатом» Петро Котін і президент та головний виконавчий директор компанії «Westinghouse» Патрік Фрагман підписали документ про співпрацю, який передбачає розміщення реакторів AP1000 в Україні. Документ передбачає участь Westinghouse в добудові четвертого енергоблока Хмельницької АЕС за технологією AP1000 та ще чотирьох енергоблоків інших атомних електростанцій України. Загальна орієнтовна вартість проєкту близько 30 млрд доларів США.

    

Нове будівництво