Три ключові проблеми для розвитку атомної галузі в Європі – Європейське ядерне товариство

11.07.2024

 Європа повинна вирішити три ключові проблеми, пов'язані з політичною опозицією, авансовим фінансуванням і можливостями ланцюжка поставок, щоб дати старт розширенню свого ядерного енергетичного сектору, - заявив Крістоф Шнайдеш, член Вищої наукової ради Європейського ядерного товариства (ENS), в інтерв’ю галузевому ресурсу NucNet.

За його словами, політичне протистояння завдавало шкоди ядерному сектору в Європі протягом трьох десятиліть, якщо не більше.
Крістоф Шнайдеш, який є технічним директором з аналізу реакторів і менеджером з ядерних досліджень і розробок бельгійської компанії Tractebel Engie, розповів NucNet, що політична опозиція призвела до того, що ядерна енергетика опинилася в чорному списку політики Європейського Союзу.
«Звісно, можна стверджувати, що ця політична опозиція була голосом громадської думки, - зазначив експерт, - але останні події показали, наскільки вона може змінюватися... іноді більше на емоційній основі, ніж на раціональній».
«Одне з головних завдань сьогодні - забезпечити стійке позитивне сприйняття ядерної енергетики серед населення ЄС, а отже, бути здатними розробити, прийняти та застосувати всі адекватні підходи в інноваціях, комунікації, освіті та залученні людей, щоб переконати громадян у тому, що ядерна енергетика є ключовим елементом їхнього повсякденного добробуту», - додав пан Шнайдеш.
Ще один виклик пов'язаний з «важким фінансовим тягарем» початкових інвестицій та витрат на поводження з відходами. «Полегшення цього тягаря вимагатиме технологічних, регуляторних і фінансових інновацій для залучення державних і приватних інвестицій у нові ядерні проєкти», - наголосив він.
Пан Шнайдеш зазначив, що сама ядерна галузь повинна довести свою здатність реалізовувати проекти вчасно і в рамках бюджету. Галузь потребує масової прихильності всіх зацікавлених сторін для пожвавлення занепалого ланцюга поставок, зосередившись на «пов'язаних пріоритетах», таких як навички, вдосконалення виробничих процесів, гармонізація процесів стандартизації та ліцензування.
Водночас, за словами професора Марко Рікотті, члена Вищої наукової ради ENS і професора кафедри енергетики Міланського політехнічного інституту, весь західний світ стикається з проблемами людських ресурсів і розбудови потенціалу.
«Ми не підтримували ядерний сектор за рахунок постійного, стабільного розгортання ядерних реакторів протягом останніх трьох десятиліть, в той час як Китай, Росія, Південна Корея та Індія зробили це», - зазначив пан Рікотті в інтерв'ю NucNet.
На його думку, потрібне стабільне, довгострокове бачення і відповідна політика та ініціативи. «Дещо можна зробити негайно: надати відповідну, потужну підтримку все ще активним освітнім і навчальним центрам та організаціям у тісній співпраці з промисловим ядерним сектором», - додав він.
За словами пана Шнайдеша, для подолання викликів, пов'язаних з прискоренням розгортання ядерної енергетики, необхідний технологічний прогрес. Він зазначив, що спільне фінансування необхідне для збільшення спільних інноваційних і дослідницьких ініціатив між державними установами і приватним сектором, а також, можливо, для підтримки і консолідації зростання в напрямку «технологічного суверенітету ЄС».
 «Ініціатива промислового альянсу ЄС щодо малих модульних реакторів є важливою віхою в цьому процесі, - зазначив пан Шнайдеш. - ЄС створив основу для об'єднання приватних зацікавлених сторін з основних питань, спрямованих на прискорення розгортання ММР».
Раніше цього місяця Вища наукова рада Європейського ядерного товариства заявила у своєму програмному документі, що ЄС повинен реалізувати комплексну стратегію в галузі ядерної енергетики, щоб забезпечити конкурентоспроможність Європи в ядерних технологіях, відновити ядерні потужності і досягти стратегічної енергетичної автономії, - нагадує NucNet.

Нове будівництво