На двох стільцях. Санкції проти росії призвели до затримки будівництва АЕС Аккую у Туреччині

10.07.2024
Незважаючи на початок пусконалагоджувальних робіт на першій атомній електростанції Туреччини, проєкт затримується через санкції проти росії. Про це, як повідомило видання  Newsweek, генеральний директор «Росатому» Олексій Ліхачов заявив в коментарі російським ЗМІ.
Хоча «Росатом» у повному обсязі не підпадає під дію західних санкцій, вони стосуються деяких його дочірніх компаній, у тому числі АТ «Атомстройекспорт», яке займається будівництвом за кордоном, і Володимирське виробниче об'єднання «Точмаш», яке виробляє центрифуги для збагачення урану.
Ліхачов заявив державному телебаченню: «Система взаєморозрахунків під ударом», і звинуватив у цьому «американців, які ходять між нашими юридичними особами, між нашими банками».
Нагадаємо, у заяві від квітня 2023 року Державний департамент США заявив, що буде обмежувати «Росатом», «враховуючи, що він використовує експорт енергії, включаючи ядерний сектор, для здійснення політичного та економічного тиску на своїх клієнтів у всьому світі».
Нагадаємо, проєкт АЕС Аккую включає чотири реактори типу ВВЕР покоління III+ російської розробки потужністю 1200 МВт. «Росатом» планував ввести в експлуатацію всі чотири енергоблоки до кінця 2028 року. Ліцензія на будівництво станції була видана у 2018 році, і роботи розпочалися того ж року.
Наразі Туреччина веде переговори зі Сполученими Штатами про будівництво великих атомних електростанцій і малих модульних реакторів, повідомило нещодавно агентство Reuters.
«США виявляють серйозний інтерес до мети Туреччини щодо збільшення її ядерних енергетичних потужностей і будівництва нових електростанцій», - сказав міністр енергетики Туреччини Юсуф Джейлан в інтерв'ю Reuters на конференції, присвяченій атомним електростанціям. «Ми ведемо переговори зі США як щодо великих електростанцій, так і щодо малих модульних реакторів. Це заява про наміри», - додав він.
Джейлан зазначив також, що країна веде також переговори з Південною Кореєю і росією щодо другої атомної електростанції, запланованої в чорноморському регіоні Синоп, а з Державною енергетичною інвестиційною корпорацією Китаю – стосовно третьої АЕС на північному заході Туреччини, в регіоні Фракія.

Туреччина планує побудувати три чотириреакторні АЕС і доповнити їх ММР загальною потужністю 20 000 МВт, щоб диверсифікувати структуру виробництва електроенергії. 

Джерело: ANS

Нове будівництво