Польща працює над майбутнім розгортанням BWRX-300. Підписано угоди з Aecon і AtkinsRéalis

03.07.2024
Фото: Ontario Power
Минулого тижня польська Orlen Synthos Green Energy оголосила про підписання угоди про співпрацю з Aecon і AtkinsRéalis – компаніями, відповідальними за будівництво першого реактора BWRX-300 в Канаді, а також чотиристоронню угоду з GE Hitachi Nuclear Energy, Aecon і AtkinsRéalis.
Рамкова угода AtkinsRéalis з Orlen-Synthos Green Energy (OSGE) має на меті майбутнє розгортання парку малих модульних реакторів BWRX-300 GEH у Польщі.  Як повідомила AtkinsRéalis, угода передбачає, що компанія надаватиме інжинірингові та консалтингові послуги в якості технічного консультанта з розробки дорожньої карти для розгортання BWRX-300 на шести різних запропонованих майданчиках у Польщі. Розгортання ММР BWRX-300 в Польщі дозволить задіяти міжнародний та місцевий ланцюжок поставок, щоб реалізувати проєкт з найвищими стандартами безпеки та якості.
«Ми позиціонуємо себе як партнера, якого обирають комунальні підприємства по всьому світу для розгортання ядерних енергетичних технологій, - прокоментував Ян Л. Едвардс, президент і головний виконавчий директор AtkinsRéalis. - Оскільки Польща здійснює далекоглядну модернізацію своєї енергосистеми, переходячи від вугілля до ядерної енергетики, використовуючи як великі, так і малі реактори, ми раді запропонувати наш досвід, щоб забезпечити Польщу чистою, надійною та безпечною електроенергією для наступних поколінь».  Джо Сент-Джуліан, президент з ядерної енергетики AtkinsRéalis, зазначив, що з урахуванням того, що світовий попит на електроенергію потроїться до 2050 року, компанія бачить «що існує ринок для будівництва 1 000 нових ядерних реакторів».
В окремій заяві OSGE повідомила, що компанії працюватимуть разом над вдосконаленням і прискоренням програми OSGE з розгортання BWRX-300. OSGE працює над впровадженням малих модульних реакторів SMR на основі технології BWRX-300, розробленої GE Hitachi. Перший у світі реактор BWRX-300 буде побудовано в Канаді, тому досвід, отриманий під час базового проекту, є вирішальним для програми будівництва в Польщі, яку реалізує OSGE.
У Канаді компанія AtkinsRéalis є інженером-архітектором енергосистеми ММР на майданчику компанії Ontario Power Generation (OPG) в Дарлінгтоні, який планується ввести в експлуатацію до 2029 року. AtkinsRéalis надає експертизу для проекту в Дарлінгтоні, включаючи управління проєктом, ліцензування, інжиніринг, проектування, закупівлі, введення в експлуатацію та підтримку управління будівництвом. Компанія також співпрацює з GEH над завершенням розробки стандартного проекту станції для технології ММР BWRX-300.
OSGE є спільним підприємством між Orlen, найбільшою багатопрофільною енергетичною компанією в Центральній Європі, та Synthos Green Energy – частиною найбільшої приватної промислової групи в Польщі та ексклюзивним партнером GEH з маркетингу та розгортання ММР BWRX-300 в Польщі.

Як повідомляють ЗМІ, польський енергетичний регулятор вже консультується з Канадською комісією з ядерної безпеки щодо підготовки нормативно-правової та ліцензійної бази для підтримки ядерної енергетики в Польщі. 

Нове будівництво