Ядерні регулятори України та Норвегії реалізовують 18 спільних проєктів з протидії російській агресії – ДІЯРУ

01.07.2024
Стан реалізації спільних проєктів та подальше співробітництво Норвезького агентства з радіаційної та ядерної безпеки (DSA) та Державної інспекції ядерного регулювання України обговорили очільники регуляторних органів Пер Странд та Олег Коріков минулого тижня.
Як повідомляє ДІЯРУ, це співробітництво передбачене Дорожньою картою співпраці між DSA та Держатомрегулювання на 2024-2028 роки.
За словами Олега Корікова, за останні два роки було ініційовано 25 проєктів з протидії викликам, які спричинені військовою агресією росії. На сьогодні з них реалізується 18 проєктів.
За інформацією Держатомрегулювання, спільні проєкти Держатомрегулювання та DSA, які були розпочаті після 24 лютого 2022 року, охоплюють такі напрямки:
  • розробка політики та процедур для відновлення регуляторного контролю над ядерними об’єктами, які постраждали від окупації та бойових дій;
  • обстеження територій, які постраждали від ворожої військової окупації;
  • управління критичними знаннями, необхідними для захисту персоналу, населення та довкілля під час ядерних або радіаційних інцидентів, спричинених бойовими діями;
  • забезпечення обладнанням для радіаційної розвідки на раніше окупованих територіях тощо.
Генеральний директор DSA Пер Странд зазначив, що співпраця з українським регулятором є важливою, оскільки це посилює спроможності Держатомрегулювання з виконання своїх функцій як національного регулятора з ядерної та радіаційної безпеки в умовах війни. Також він запевнив, що DSA зацікавлене у розширенні співпраці, реалізації нових ідей і проєктів.

За інформацією ДІЯРУ, історія співпраці Держатомрегулювання та DSA, яка триває з 2014 року, нараховує 42 спільних проєкти, 24 з яких вже завершені. 

Компанії