Westinghouse впровадила адитивні інновації для експлуатації ядерного палива

27.06.2024
Westinghouse Electric Company вперше застосувала адитивне виробництво для виготовлення донних сопел, які покращують уловлювання сміття та витривалість палива в паливних збірках. Сопла були інтегровані в чотири свинцеві випробувальні збірки і доставлені у першому кварталі поточного року на атомну електростанцію імені Джозефа М. Фарлі в Алабамі, котру експлуатує компанія Southern Nuclear. Про це повідомила Westinghouse.
Зношування оболонки твелів сміттям, відоме як фреттинг, є основним джерелом витоків у паливних збірках реактора з водою під тиском. Адитивна технологія пропонує значні покращення у фільтрації сміття завдяки розширенню свободи проєктування, що зменшує діаметр сміття, яке може потрапити в реактор. Під час випробувань адитивно виготовлені компоненти продемонстрували 30% покращення стійкості до потрапляння уламків. Ця інновація підвищує стійкість до забруднення донних сопел з 65% до 96%, - наголошує компанія.
«Протягом останнього десятиліття компанія Southern Nuclear була лідером галузі в розробці та впровадженні нових технологій, які підвищують стійкість палива», - зазначив президент Southern Nuclear Піт Сена.
«Наша технологія адитивного виробництва дозволяє нам досягати проривних характеристик з негайним позитивним впливом на наших клієнтів, - підкреслив Тарік Чохо, президент підрозділу ядерного палива Westinghouse. - Ця значна технологічна інновація для реакторів PWR зменшує ризик витоку в паливних стрижнях через накопичення сміття, підвищуючи безпеку та ефективність роботи наших клієнтів».

Westinghouse нагадує, що у 2015 році компанія провела перше в історії дослідження опромінення матеріалу ядерних компонентів адитивного виробництва. У 2020 році Westinghouse встановила перший в історії адитивний компонент, пов'язаний з безпекою, - наперстковий запірний пристрій - в діючий комерційний реактор, а в 2024 році компанія виготовила 1000-й компонент адитивного виробництва для палива ВВЕР-440. 

Уран і паливо