На АЕС Темелін триває модернізація БЩУ

25.06.2024
Фото: ČEZ
На чеській атомній електростанції Темелін проводиться складна модернізація диспетчерських. Метою модифікацій є створення більш сучасного зовнішнього вигляду та тихішого середовища. Наразі інженери вже завершили модифікацію на блочному щиті управління першого енергоблоку. А у вересні цього року інженери планують завершити роботи на блочному щиті управління другого блоку. Цього року ČEZ інвестує в модернізацію електростанції Темелін 4,1 мільярда чеських крон, - повідомила чеська енергетична компанія-оператор АЕС.
Цьогоріч заплановано ізолювати повітроводи, встановити спеціальну акустичну панель позаду операторів, а також модернізувати освітлення, замінити меблі та килимове покриття. Обидва БЩУ зазнають таких змін.
«Це має не лише естетичне, а й практичне значення. Ми хотіли створити більш тихе середовище для оперативників, зокрема, зменшити звукові ефекти кондиціонера. І завдяки модифікаціям цього вдалося досягти», - сказав Ян Крумль, директор АЕС Темелін.
Модифікації диспетчерських були проведені кілька років тому. Тоді фахівці встановили звукоізоляцію за передньою панеллю управління. За словами енергетиків, такі модифікації є складним завданням.

«Налаштування обладнання можна проводити під час зупинок. Але для операторів простої – це найнапруженіший період, тому налагодження доводиться проводити під час роботи станції, що теж нелегко. Саме тому реконструкція БЩУ не є поширеним явищем у світі, де вони зазвичай залишаються у своєму первісному стані. Це ключові приміщення на АЕС. Добре, що нам вдалося провести модернізацію, і я вірю, що оператори це оцінять», - зазначив Богдан Зронек, член ради директорів ČEZ і директор дивізіону «Атомна енергетика». 

АЕС