DOE виділяє 900 млн доларів для старту ММР

20.06.2024

 Міністерство енергетики США планує інвестувати до 900 мільйонів доларів на підтримку початкового розгортання технології малих модульних реакторів.

DOE опублікувало повідомлення про наміри фінансувати проєкти, передбачені законом президента Байдена про інфраструктуру, з метою прискорення передових ядерних проєктів для підтримки енергетичної інфраструктури. За оцінками Міністерства, країні знадобиться до 950 гігават надійної та чистої енергії, щоб досягти мети нульових викидів до 2050 року. Атомна енергетика наразі виробляє 18,6 відсотка електроенергії в США.
«Ядерна енергетика є перевіреним варіантом, який може бути використаний для задоволення енергетичних потреб, включаючи зростаючий попит з боку центрів штучного інтелекту та інших центрів обробки даних, а також перепрофілювання виробництва, створюючи при цьому високооплачувані робочі місця», - йдеться в прес-релізі Міністерства енергетики США.
«Ми співпрацюємо із зацікавленими сторонами, щоб відновити існуючий ядерний парк, запустити нові реакторні технології та виробництво критично важливого палива. Шлях до більшої енергетичної безпеки та більшої кількості кліматичних рішень пролягає через такі інвестиції», - сказав Алі Заїді, національний радник з питань клімату та помічник президента Байдена.
Міністерство енергетики США планує запропонувати фінансування на двох рівнях. Перший рівень  називається «підтримка команди першопрохідців» і буде управлятися Управлінням демонстрації чистої енергії. Програма надасть до 800 мільйонів доларів США двом командам першопрохідців у складі комунальних підприємств, постачальників реакторів, будівельників і кінцевих користувачів або постачальників електроенергії, які прагнуть розгорнути першу станцію, а також сприятимуть формуванню портфеля замовлень на багатореакторні ММР покоління III+.
Другим рівнем – «підтримка швидкого розгортання», керуватиме Управління ядерної енергетики. Буде виділено до 100 мільйонів доларів на подолання ключових прогалин, які заважали вітчизняній ядерній галузі в таких сферах, як проєктування, ліцензування, розвиток постачальників і підготовка майданчиків.
Міністерство енергетики США планує розпочати прийом заявок на фінансування наприкінці літа або восени цього року.
У серпні Міністерство енергетики США також планує провести очний День індустрії, щоб сприяти налагодженню партнерських відносин між командами, які відповідають критеріям програми. 

Нове будівництво