МАГАТЕ дав позитивний висновок Україні за результатами застосування гарантій Агентства

20.06.2024
19 червня 2024 року в приміщенні Держатомрегулювання відбулося засідання Робочої групи із застосування гарантій МАГАТЕ в Україні (Safeguards Implementation Review Group – SIRG).
Як повідомляє ДІЯРУ, Голова делегації МАГАТЕ в Робочій групі Мосатіва Расвесве повідомила, що за результатами застосування гарантій Україна отримала позитивний висновок МАГАТЕ за 2023 рік. Це означає, що наша держава виконала в минулому році вимоги Угоди про гарантії у зв'язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї та Додаткового протоколу до цієї Угоди.
Під час засідання сторони обговорили поточний стан виконання вимог Угоди між Україною та МАГАТЕ про застосування гарантій у зв'язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї та Додаткового протоколу до цієї Угоди, впливи війни та бойових дій на проведення інспекцій МАГАТЕ на ядерних установках і підприємствах та ряд інших питань.
За підсумками засідання робочої групи буде розроблено заходи для забезпечення ефективного застосування гарантій в Україні та визначено терміни їх реалізації.
За інформацією ДІЯРУ, делегацію МАГАТЕ на засіданні представляла група інспекторів Відділу операцій «С» Департаменту гарантій Агентства, яку очолила Директор Відділу Мосатіва Расвесве.
Україну в Робочій групі представили фахівці Управління з питань ядерної захищеності та гарантій Держатомрегулювання, Міненерго, АТ НАЕК «Енергоатом», ДСП «Чорнобильська АЕС», ВП «Атомремонтсервіс», ННЦ ХФТІ.

«Навіть в умовах повномасштабної війни росії проти України, завдяки професійності та щоденній кропіткій праці українських фахівців та інспекторів МАГАТЕ, нам вдається продовжувати застосовувати гарантії до ядерних матеріалів, включаючи й окуповану Запорізьку АЕС, як це й передбачено Угодою про гарантії між Україною та МАГАТЕ. Для українського ядерного регулятора забезпечення дотримання нашою державою міжнародних зобов’язань у галузі гарантій нерозповсюдження ядерної зброї є одним з пріоритетних завдань у діяльності», - зазначив голова Держатомрегулювання Олег Коріков. 

Компанії