Європейські науковці продовжують дослідження для продовження ресурсу реакторів понад 60 років – ДНТЦ ЯРБ

11.06.2024
Фото: ДНТЦ ЯРБ
Триває міжнародний проєкт «Дослідження властивостей конструкційних матеріалів для безпечної довготривалої експлуатації АЕС із легководними реакторами» (STRUctural MATerials research for safe Long Term Operation of LWR NPPs – STRUMAT-LTO).
Як зазначає ДНТЦ ЯРБ, який бере активну участь у проєкті, в межах розповсюдження результатів SRUMAT-LTO, Центр взяв участь в організації та проведенні Літньої школи «Testing and evaluation of LWR RPV embrittlement to support LTO», яка за участі 25 європейських науковців відбулась наприкінці травня в офісі чеської компанії UJV.
Тематика Літньої школи була спрямована на проведення випробувань зразків-свідків та оцінки властивостей опромінених матеріалів корпусних сталей з метою обґрунтування можливості довгострокової експлуатації на період більше 60 років. Для випробувань використано сталі із різних корпусів реакторів із різним хімічним складом, які впродовж певного часу опромінювалися у дослідницькому реакторі Lyra-10 у м. Петен (Нідерланди), а потім були передані для випробувань у різні дослідницькі центри, в тому числі і у київський Інститут ядерних досліджень.
Довідково: При тривалій експлуатації водяних реакторів під тиском корпус реактора стає крихким переважно через нейтронне опромінення. Вчені розходяться в думках щодо того, що змушує деякі сталі з низьким вмістом міді швидко ставати крихкими. Потрібні подальші дослідження, щоб пролити світло на пізні наслідки опромінення. Крім того, оскільки діючі рівняння тенденції крихкості (ETE) схильні недооцінювати крихкість реактора в режимах з більш високою щільністю потоку, необхідні рішення для відповідної адаптації ETE. Також необхідні подальші дослідження, щоб визначити, наскільки можна застосувати підхід з використанням еталонної кривої при високій щільності потоку енергії та для зразків меншого розміру, при описі радіаційно-індукованих зсувів еталонних кривих.
Проєкт STRUMAT-LTO, який фінансується ЄС, спрямований на усунення цих наукових прогалин у крихкості корпусів реакторів шляхом використання зразків Lyra-10.
До проєкту увійшли дослідження синергетичного ефекту взаємодії нікелю, марганцю та сірки на властивості сталі корпусу реактора під дією нейтронного опромінення; застосовність існуючих кривих тренду окрихчення і майстер кривої; застосування та удосконалення технології випробувань малорозмірних зразків; ефективність відпалу корпусу реактора на відновлення механічних властивостей тощо.
Від України участь у проєкті окрім ДНТЦ ЯРБ беруть: Інститут ядерних досліджень НАН України, ТОВ «Аналітично-дослідне бюро з безпеки АЕС», ТОВ «ІПП ЦЕНТР».
Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки є відповідальним за робочий пакет щодо розповсюдження результатів, передачі знань та проведення тренінгів і навчань. 

Зняття з експлуатації