Парламент ратифікував Рамкову угоду з ЄБРР щодо Чорнобиля

06.06.2024
Фото: ukrainer.net

 Верховна Рада України ухвалила в цілому Закон про ратифікацію Рамкової угоди між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку стосовно діяльності Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля.

Ратифікація цієї угоди дає можливість створити механізми для управління діяльністю Рахунку міжнародного співробітництва. Це забезпечить надання ґрантів Україні для реалізації проєктів, спрямованих на відновлення безпечних умов на майданчику ЧАЕС та у межах Зони відчуження. Проєкти, зокрема, стосуються усунення шкоди, завданої внаслідок вторгнення збройних сил рф.
Як повідомила ЧАЕС, коштом РМСЧ на Чорнобильській АЕС, у першу чергу, планується завершити передпроєктні роботи щодо демонтажу нестабільних конструкцій об’єкта «Укриття» в частині «раннього» демонтажу», виконати обстеження частин деаераторної етажерки та машинного залу, що виступають за межі огороджувального контуру НБК, а також закупити транспортні засоби, необхідні для відновлення транспортної інфраструктури станції, обладнання та витратних матеріалів для надійної та безпечної експлуатації комплексу НБК-ОУ. Відповідна ґрантова угода була підписана 21 лютого цього року.

Зняття з експлуатації