НАТО зацікавився мікрореакторами Last Energy

06.06.2024
Американський стартап Last Energy підписав угоду про партнерство з Центром передового досвіду НАТО з енергетичної безпеки (ENSEC COE). Мета – спільне дослідження військових застосувань мікроядерних енергетичних технологій і вивчення можливостей їх майбутнього розгортання на військових об'єктах НАТО. Це перша в історії угода між Центром передового досвіду ENSEC і ядерною енергетичною компанією. В рамках партнерства обидві сторони погоджуються працювати над спільними проектами застосування ядерної енергії на військових об'єктах і в операціях НАТО.
ENSEC-COE, заснований у 2012 році, є одним з 28 акредитованих в НАТО експертних органів, які консультують збройні сили країн-членів з питань стратегії і технологій у певних галузях. Центр співпрацює з партнерами в промисловості, наукових колах і уряді над дослідженнями і розробкою рішень для збройних сил НАТО з метою забезпечення енергетичної стійкості і ефективності, а також безпеки критично важливої енергетичної інфраструктури.
Як зазначається у прес-релізі, партнерство Центру з Last Energy є частиною ширшого курсу НАТО на надання пріоритетності енергетичній безпеці. На додаток до значного скорочення вартості і термінів будівництва, мікроатомні електростанції мають мінімальні потреби у воді і можуть бути розміщені майже будь-де, забезпечуючи пряме підключення до електромережі і, як наслідок, даючи можливість споживачеві обійти традиційні обмеження пропускної здатності і нестабільність цін на електроенергію в електромережі.
Компанія Last Energy, заснована у 2019 році, розробляє мікроатомну електростанцію PWR-20 і оголосила, що має комерційні угоди на понад 65 енергоблоків в Європі. У березні 2023 року компанія уклала угоди про купівлю-продаж (PPA) на 34 енергоблоки PWR-20 з чотирма промисловими партнерами у Великій Британії та Польщі.

Компанія оприлюднила свій завершений проект реактора PWR-20 у 2022 році. У проекті використовується стандартне паливо повного циклу PWR, збагачене до 4,95%, і повітряне охолодження замкнутого циклу. Модулі електростанції будуватимуться за межами майданчика і збиратимуться в модулі. Завдяки використанню готових модульних компонентів реактор може бути зібраний протягом 24 місяців після прийняття остаточного інвестиційного рішення. Передбачуваний термін експлуатації електростанції – 42 роки. 

Нове будівництво