ЄС передав мобільні дизель-генератори, виготовлені українсько-чеською ES Group, для Вірменської АЕС

04.06.2024
Фото: Вірменська АЕС
6 мобільних дизель-генераторів, що виготовила чесько-українська компанія ES Group спільно з ТОВ «Далгакиран компресор Україна» у 2021-2024 роках, офіційно передали представники Євросоюзу Вірменській АЕС. Як повідомила ES Group, МДГС були вчасно виготовлені вже під час повномасштабного вторгнення, незважаючи на бойові дії та проблеми з логістикою та енергопостачанням.
Восени 2023 року на майданчику в Києві були успішно проведені випробування обладнання за участю представників Вірменського органу з ядерної безпеки, Вірменської АЕС і представника AOSA, які взяли участь у випробуваннях у режимі відео-конференції.
Поставка відбулася у 2024 році: дизель-генератори потужністю від 110 кВА (88 кВт) з вихідною напругою 400 В до найбільшого 2750 кВА (2,2 МВт) з вихідною напругою 6000 В.
Генеральний директор Вірменської АЕС Едуард Мартиросян подякував ЄС за довгострокову, стабільну і відчутну підтримку, що надається атомній станції: з 1996 року Європейський союз сприяв у реалізації близько 60 заходів, спрямованих на підвищення ядерної безпеки.
Зі свого боку заступниця генерального директора Європейської комісії з питань міжнародного партнерства (INTPA) пані Мар’єта Ягер нагадала, що голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн 5 квітня 2024 року оголосила про новий пакет підтримки ЄС у розмірі 270 мільйонів євро, що буде спрямований на надання допомоги Вірменії впродовж наступних 4 років, зокрема у сфері ядерної безпеки.

Серед останніх проєктів, що фінансує ЄС для Вірменської АЕС, за результатами проведених стрес-тестів крім поставки МДГС є: допомога на майданчику ВАЕС з боку австрійської компанії Enconet Consulting; проєкт із підвищення щільності гермозони, що реалізується словацькою організацією Vúez. 

Компанії