Адміністрація Байдена створює робочу групу для підтримки розвитку ядерної енергетики

31.05.2024
Адміністрація Байдена створює робочу групу з управління проєктами в галузі ядерної енергетики, до якої увійдуть провідні експерти з різних галузей ядерної енергетики та будівництва мегапроєктів. Група має на меті визначити можливості для нових проєктів з виробництва ядерної енергії, водночас активно працюючи над зменшенням витрат і ризиків перевиконання графіку. Про це йдеться у заяві Білого дому.
До складу нової робочої групи з управління проєктами в галузі ядерної енергетики увійдуть представники федеральних урядових установ, зокрема офісів Білого дому з питань внутрішньої кліматичної політики, інновацій та впровадження чистої енергії, науково-технічної політики, а також Департаменту енергетики. Група працюватиме із зацікавленими сторонами з розробки проєктів, інжинірингу, будівництва, комунальних послуг, інвесторами, профспілковими організаціями, науковими колами та неурядовими організаціями.
Зокрема, зазначається, що адміністрація Байдена «продовжить вживати заходів для відновлення лідерства США в галузі, включаючи продовження експлуатації діючих атомних електростанцій; підтримку демонстрації та розгортання передових реакторних технологій; підвищення ефективності та результативності дозвільних процесів; забезпечення та розширення поставок ядерного палива; посилення ядерної безпеки, захисту та гарантій; а також підтримку амбітної стратегії, спрямованої на забезпечення ядерного лідерства країни".
Адміністрація Байдена відзначила нещодавнє завершення будівництва енергоблоків №3 і №4 АЕС Вогтл компанії Southern Company в Джорджії як загальну історію успіху, але зазначила, що це були перші нові реактори, введені в експлуатацію в Сполучених Штатах за останні більш ніж 30 років. Крім того, проєкт зіштовхнувся з багаторічними затримками, а його вартість зросла з початкової оцінки в 14 мільярдів доларів до більш ніж 30 мільярдів доларів.
Водночас, Білий дім навів наступні приклади позитивних зрушень за останній час. Так, АЕС Палісейдс має стати першою американською атомною станцією, яку перезапустять після закриття, за підтримки кредиту в 1,5 мільярда доларів, наданого Міністерством енергетики компанії Holtec Palisades LLC для фінансування відновлення і відновлення роботи атомної станції потужністю 800 МВт. Проєкт має на меті відновити роботу АЕС Палісайдс та модернізувати її для виробництва екологічно чистої електроенергії для базового навантаження щонайменше до 2050 року.
Програму цивільних ядерних кредитів Міністерства енергетики США для фінансування продовження терміну експлуатації АЕС використовує наразі АЕС Діабло у Каліфорнії.
Адміністрація Байдена нагадала, що Закон про зниження інфляції (IRA) запровадила податкові пільги на виробництво чистої енергії для існуючих атомних електростанцій, надаючи їм більшу економічну безпеку для продовження роботи. А також – інвестиції в чисту електроенергію для підтримки розгортання всіх видів виробництва електроенергії з нульовим рівнем викидів парникових газів, включно з новими атомними електрогенераторами.
Програма демонстрації передових реакторів Міністерства енергетики США (ARDP) фінансує проєкти з демонстрації ядерних технологій та зменшення ризиків. Серед учасників – постачальники та розробники реакторів IV покоління: TerraPower, X-energy, Kairos Power, Westinghouse, BWX Technologies та Southern Company.
Нагадується, що Джозеф Байден підписав пакет асигнувань Конгресу, що передбачає виділення 800 мільйонів доларів на фінансування до двох демонстраційних проєктів ММР покоління III+, офіційні плани реалізації яких будуть оголошені цього року. Пакет також передбачає виділення 100 мільйонів доларів на проєктування, ліцензування, розробку постачальників і підготовку майданчиків для ММР покоління III+.
Крім того поточного тижня було оголошено, що армія США розпочне процес запиту інформації для вивчення можливості розгортання сучасних ядерних реакторів для забезпечення енергією кількох військових об'єктів. Малі модульні реактори і мікрореактори забезпечують енергією на роки і є стійкими до таких загроз, як кібератаки, екстремальні погодні умови і біологічні загрози пандемії. Військово-повітряні сили США вже експлуатують мікрореактор на своїй базі Ейельсон на Алясці.

Нагадується, що міністерство оборони США фінансує проєкт Pele для розробки прототипу мікрореактора (покоління IV) для майбутнього використання на оборонних об'єктах. 

Нове будівництво