На АЕС Козлодуй розпочали диверсифікацію ядерного палива. А Ексімбанк США розпочав оцінку можливостей кредитування першого AP1000 для Болгарії

30.05.2024
Фото: Westinghouse
У середу, 29 травня, паливні збірки виробництва Westinghouse були вперше завантажені в активну зону реактора 5-го енергоблока болгарської АЕС Козлодуй. Про це повідомила вчора Westinghouse.
В урочистій церемонії взяли участь прем'єр-міністр Болгарії Дімітар Главчев, міністр енергетики Володимир Малінов і посол США Кеннет Мертен.
Енергоблок №5 АЕС Козлодуй виведено в ППР 5 травня. Відповідно до програми диверсифікації АЕС Козлодуй, касети виробництва Westinghouse RWFA завантажені в реактор блоку після погодження з Агентством ядерного регулювання. Потрібний обсяг ядерного палива для першого завантаження був доставлений на Козлодуйську АЕС 20 квітня. Чверть касет у реакторі замінюється під час кожного перезавантаження протягом щорічного планового ремонту, відтак процес поетапного переходу на нове ядерне паливо триватиме 4 роки, - повідомила раніше АЕС Козлодуй.
Нагадаємо, у грудні 2022 року АЕС Козлодуй підписала 10-річний контракт з Westinghouse на постачання ядерного палива для ВВЕР-1000. У квітні 2024 року болгарський ядерний регулятор видав ліцензію на використання палива типу RWFA компанії Westinghouse. Цьому передувала експертна оцінка звітів з аналізу безпеки впровадження альтернативного палива виробництва компанії Westinghouse на енергоблоці №5 АЕС Козлодуй, у технічній підтримці якої взяли участь і українські компанії. Так, Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки та українсько-чеська ES Group проаналізували достатність обґрунтувань готовності СВРК до впровадження нового типу палива.
Болгарія також підписала угоду з французькою компанією Framatome про постачання палива типу ВВЕР для 6-го блоку АЕС Козлодуй, яке, як очікується, надійде після 2025 року.
Як відомо, на АЕС Козлодуй експлуатуються два енергоблоки ВВЕР російського виробництва потужністю 1000 МВт. Ці блоки були модернізовані для продовження терміну експлуатації на 30 років кожен. Єдина комерційна атомна електростанція Болгарії забезпечує близько третини електроенергії в країні.
Зазначимо також, що Експортно-імпортний банк США (Exim) розпочинає роботу над структуруванням фінансування запропонованого Болгарією проекту будівництва нового реактора AP1000. Про це проінформувало болгарське міністерство енергетики.

У його заяві йдеться, що згідно з рішенням парламенту, прийнятим у грудні 2023 року, переговори про зовнішнє інституційне фінансування будівництва першого з двох потенційних реакторних блоків з водою під тиском AP1000 виробництва Westinghouse на АЕС Козлодуй повинні завершитися до кінця липня 2025 року.  

Уран і паливо