Ціни на уран торік не стимулювали збільшення виробництва у США. Але цьогоріч планується розконсервація низки об’єктів – IEA

20.05.2024
Фото: Урановий рудник Cigar Lake. Фото: Cameco
У 2023 році внутрішній видобуток урану в США залишався на історично низькому рівні, і поки що зарано говорити про те, чи будуть високі ціни та ініціативи з постачання достатніми, щоб заохотити західних постачальників розширювати видобуток, цитує прогноз Міжнародного енергетичного агентства Глобальний огляд критично важливих мінералів на 2024 рік галузевий інформресурс NucNet.
Агентство зазначає, що уряди кількох країн нещодавно оголосили про кроки, спрямовані на зменшення залежності від росії.
Так, у січні 2023 року Міністерство енергетики США оголосило про присудження ґрантів конверсійній промисловості для розробки стратегічних запасів урану. У квітні 2023 року Канада, Франція, Японія, Велика Британія та США оголосили про угоду щодо підтримки стабільного постачання ядерного палива та «підриву російського контролю» над ланцюгами постачання ядерного палива.
Відтоді Велика Британія і США оголосили про кроки, спрямовані на заохочення розвитку високозбагаченого реакторного палива, відомого як Haleu, яке необхідне для нового покоління сучасних ядерних реакторів, що перебувають у стадії розробки.
Нещодавно США також ухвалили закон про заборону імпорту збагаченого урану з росії, яка забезпечує близько чверті реакторного палива в США, що робить її головним постачальником країни.
Після десятиліття повільного розгортання, зміна політичного ландшафту створює можливості для повернення ядерної енергетики, зазначає МЕА.
За її словами, потужність атомної енергетики може зрости з 420 ГВт у 2023 році до 500 ГВт до 2030 року і 770 ГВт до 2050 року, причому зростання відбуватиметься переважно в Китаї та інших країнах, що розвиваються, в той час як розвинені країни продовжують термін експлуатації і прагнуть побудувати нові проєкти, щоб компенсувати вибуття потужностей.
Великі реактори залишаються домінуючою формою, але зростаючий інтерес до малих модульних реакторів збільшує потенціал ядерної енергетики в довгостроковій перспективі.

ІЕА зазначає, що, хоча ще занадто рано говорити про те, чи заохотять західних постачальників до розширення виробництва високі ціни та підтримка пропозиції у 2023 році, деякі виробники, в тому числі Cameco в Канаді та Uranium Energy Corp в США, оголосили, що відновлять виробництво у 2024 році на раніше законсервованих об'єктах. 

Уран і паливо