ХАЕС інформує, що досліджує причини загибелі риби у водоймі-охолоджувачі

15.05.2024
Фото: Хмельницький рибоохоронний патруль

 Працівники Хмельницького рибоохоронного патруля під час проведення рейду виявили масовий мор водних біоресурсів у водоймі-охолоджувачі Хмельницької АЕС. За інформацією Хмельницького рибоохоронного патруля, там загинули майже півтори тисячі рибин. Загальні збитки становлять більше 2 мільйонів гривень. 

«На місце викликали спеціалістів Держпродспоживслужби. Спільно провели обстеження водойми-охолоджувача Хмельницької АЕС. У результаті обстеження зафіксовано загибель майже півтори тисячі рибин: карасів, окунів, коропів», - йдеться в повідомленні. На місці фахівці взяли проби води. Що стало причиною загибелі риби буде відомо після результатів проведення лабораторних досліджень, зазначили в установі.
У своїй заяві з цього приводу Хмельницька АЕС повідомила, що працює в штатному режимі, відхилень від нормальної експлуатації немає, а режим експлуатації водойми-охолоджувача проводиться суворо з дотриманням відповідного регламенту та діючих нормативних документів.
Як повідомила ХАЕС, «з метою з’ясування обставин та причин виникнення загибелі риби (карась сріблястий, репродуктивна частина цього виду) фахівцями філії «ВП ХАЕС» АТ «НАЕК «Енергоатом» 14 та 15 травня 2024 року виконано огляд технологічної водойми-охолоджувача та її берегової лінії, а також огляд русла р. Гнилий Ріг (притока водойми-охолоджувача). Були відібрані проби води, зразки водних біоресурсів та донних відкладень для проведення відповідних досліджень». ХАЕС повідомила, що результат очікується після їхнього виконання.
Крім того, Хмельницька АЕС направила відповідні запити в провідні наукові установи в галузі рибного господарства та гідробіології для з’ясування можливих причин та усунення можливих наслідків погіршення середовища існування водних біоресурсів. «Вживаються необхідні заходи щодо попередження виникнення та ліквідації ситуацій, що можуть спричинити погіршення умов існування водних біоресурсів», - йдеться у інформповідомленні.
На думку ХАЕС, наявність загиблої риби в руслі р. Гнилий Ріг може свідчити про зовнішні чинники, пов’язані з господарською діяльністю в басейні р. Гнилий Ріг, а наявний стан водойми-охолоджувача має наслідковий характер.
Крім того, фахівці атомної електростанції не виключають, що причиною негативного впливу на проходження нересту саме карася та відповідно загибелі репродуктивної частини цього виду риби можуть бути коливання температури атмосферного повітря, які у квітні досягали пікових показників за час метрологічних спостережень.
Показники якості атмосферного повітря в точках відбору проб за період з 1 по 15 травня 2024 року в м. Нетішин, с. Білотин та с. Комарівка у порівнянні з попередніми періодами є стабільними. Рівень азоту діоксиду та ангідриду сірчистого – нижче максимально разових та гранично допустимих концентрацій, - додає ХАЕС.

АЕС