Енергоатом оцінює обладнання ядерного острова ВВЕР Белене для прискорення процесу закупівлі. Не обійшлося без протестів

15.05.2024
Фото: NEK
Представники НАЕК «Енергоатом» 13 травня відвідали майданчик скасованого проєкту боллгарської атомної електростанції Белене, щоб оцінити невикористане обладнання ядерного острова російського виробництва ВВЕР-1000 з метою його подальшого придбання. Українська делегація ознайомилася з обладнанням та технічною документацією. Вона також оцінила процес попередньої консервації, який болгарські фахівці провели на обладнанні.
Про це повідомляє галузевий ресурс NucNet із посиланням на болгарську Національну електроенергетичну компанію.
Як інформують болгарські ЗМІ, два дні поспіль представники націоналістичної болгарської політичної партії «Възраждане» проводили акцію протесту перед майданчиком АЕС Белене. На відео тривалістю понад 20 хвилин видно, як автомобіль української делегації зупиняють, а наприкінці навіть штовхають і відвозять назад, при цьому на місці немає жодного поліцейського. Лише наприкінці з'являється поліцейська машина. Мета акції протесту – не дати продати атомне обладнання за безцінь.
Як повідомили болгарські ЗМІ, візиту передувала відео-конференція т.в.о. міністра енергетики Болгарії Владіміра Малінова з українським колегою Германом Галущенком, на якій йшлося про можливості прискорення процесу постачання вказаного обладнання з АЕС Белене. «Є всі шанси завершити угоду в найближчі місяці», - зазначив болгарський урядовець.
Нагадаємо, Болгарія отримала обладнання, серед якого два корпуси реактора і парогенераторні установки, з росії для двоблочного проєкту "Белене" у 2018 році. Ухвалена Національними зборами Болгарії у 2023 році резолюція про проведення переговорів щодо потенційного продажу обладнання передбачає, що ціна продажу не може бути нижчою за 660 мільйонів доларів
У березні очільник НАЕК «Енергоатом» Петро Котін заявляв, що має намір у червні підписати угоду про купівлю обладнання у Болгарії для нових блоків Хмельницької АЕС, що компенсує втрату окупованої рф Запорізької АЕС. Раніше Герман Галущенко заявив, що очікує початку будівництва 3 енергоблоку ХАЕС у вересні 2024 року.

Як нагадує NucNet, Болгарія прагне переорієнтувати свої амбіції щодо нового будівництва АЕС, розглядаючи можливість будівництва одного або двох енергоблоків з реакторами AP1000 виробництва Westinghouse на АЕС Козлодуй. 

Нове будівництво