GE Hitachi формує групу постачальників для ММР BWRX-300. Першою приєдналася BWXT Canada

14.05.2024
Фото: GE Vernova
GE Hitachi Nuclear Energy (GEH) – ядерний підрозділ компанії GE Vernova, у партнерстві з японською Hitachi – оголосила, що формує групу кваліфікованих компаній-постачальників для просування виробництва, комерціалізації і міжнародного розгортання свого малого модульного реактора BWRX-300. Компанія заявила, що формує групу, щоб допомогти забезпечити "надійний, економічно ефективний і інноваційний" процес комерціалізації і розгортання ММР по всьому світу.
BWXT Canada стала першою компанією, яка приєдналася до групи постачальників, надавши свій досвід у проєктуванні, виробництві і обслуговуванні комерційних ядерних компонентів. BWXT Canada перебуває в процесі розширення та інвестування в нове обладнання на своєму виробничому майданчику в Кембриджі, Онтаріо.
За даними GEH, додаткові постачальники можуть приєднатися до групи, якщо вони відповідають заздалегідь визначеним критеріям і вимогам замовника і демонструють готовність інвестувати в можливості ланцюга поставок для BWRX-300.
Нагадаємо, конструкція SMR BWRX-300 базується на економічному спрощеному реакторі з киплячою водою (ESBWR) потужністю 1520 МВт покоління III+, який був сертифікований Комісією з ядерного регулювання у 2014 році. BWRX-300 має більш компактну конфігурацію, електричну потужність 300 МВт, зменшену потребу в бетоні та сталі, а розрахунковий час будівництва становить лише 24-36 місяців.
BWRX-300, за словами GE Vernova, "підтримує зусилля з декарбонізації, постачаючи чисту, завжди доступну електроенергію в мережу і для автономних систем. Крім того, він може виробляти гарячу воду і пару, які можна використовувати для централізованого теплопостачання, виробництва чистого водню і палива, зворотного осмосу і прямого уловлювання повітря".
Перший реактор BWRX-300 SMR планується побудувати на майданчику нового ядерного проєкту Дарлінгтон компанії Ontario Power Generation, його комерційна експлуатація очікується у 2029 році. Окрім OPG та GEH, у контракті на будівництво беруть участь компанії AtkinsRéalis та Aecon Construction Group. Уряд Онтаріо разом з OPG готує плани будівництва ще трьох блоків BWRX-300 в Дарлінгтоні. Два додаткових блоки також можуть бути побудовані в Саскачевані.
Тривають також підготовчі процеси для спорудження BWRX-300 у Великій Британії та Польщі. У Великій Британії GEH отримала ґрант від Future Nuclear Enabling Fund для ліцензування реактора. У Польщі уряд дав "принципову згоду" на будівництво 24 реакторів BWRX-300 на шести майданчиках.
GE Vernova прогнозує, що попит на сучасні атомні станції може бути рівномірно розподілений між великими реакторами і ММР, причому "на кожну з них припадатиме близько 375 ГВт до 2050 року". Компанія вважає, що попит на великі реактори зростатиме на ринках, що розвиваються, в Китаї та Індії, тоді як Північна Америка і Європа віддадуть перевагу ММР через менший ризик для капіталу, меншу площу і більшу модульність.

Довідково: загальний обсяг замовлень GE Vernova у І кварталі 2024 року склав $9,7 млрд, причому обсяг замовлень перевищив дохід. Загальний дохід склав $7,3 млрд, що на 6% ніж торік, завдяки зростанню доходів від послуг на +9%. 

Нове будівництво