«Радій» виготовив програмно-технічний комплекс системи управління та захисту реактора для болгарської АЕС Козлодуй

10.05.2024
Фото: НВП "Радій"
Перевірку та приймальні випробування пройшов головний зразок програмно-технічного комплексу системи управління та захисту реактора першого (основного) та другого (диверсного) комплекту поставки, виготовлений для енергоблока №5 АЕС Козлодуй кропівницьким НВП «Радій». Як зазначило підприємство, ПТК СУЗ-Р включає в себе складові частини, які розроблені та виготовлені згідно з технічним завданням УЯИІШ.468263.061 ТЗ і відповідають вимогам Замовника та нормативним документам Болгарії з ядерної, радіаційної безпеки, включаючи кібербезпеку.
За його інформацією, робота приймальної комісії проходила у квітні в режимі відеоконференцзв'язку.
За результатами аналізу наданої технічної документації, актів і протоколів попередніх випробувань на обладнання та за позитивними результатами приймальних випробувань комісія зробила висновок, що ПТК СУЗ-Р першого та другого комплектів, а також його складові, відповідають вимогам, міжнародним стандартам, нормам та правилам з ядерної та радіаційної безпеки, включаючи кібербезпеку.
Відтак Комісія прийняла рішення про готовність обладнання до відвантаження на майданчик АЕС Козлодуй з метою подальшого монтажу, налагодження та впровадження в експлуатацію.
Як повідомив «Радій», ПТК СУЗ-Р буде доставлений Замовнику згідно з умовами контракту.

Заміна обладнання на АЕС Козлодуй відбувається в рамках модернізації систем аварійного та попереджувального захисту, автоматичного регулювання та автоматичного обмеження потужності. 

Компанії