АЕС Темелін модернізує систему збудження РДЕС

09.05.2024
Фото: ČEZ

 На АЕС Темелін розпочалась модернізація системи збудження РДЕС. Наразі модернізовано перший дизель-генератор, - повідомила прес-служба компанії-оператора чеських АЕС ČEZ.

«Пізніше цього року ми модифікуємо один з двох дизель-генераторів, спільних для обох блоків під час роботи, а два інших плануємо модернізувати під час зупинки енергоблоку №2. Це пов'язано з довгостроковою ремонтопридатністю системи та наявністю запасних частин», - сказав Ян Крумль, директор АЕС Темелін.
Цьогоріч компанія ČEZ планує завершити модифікацію половини з восьми дизель-генераторів безпеки на АЕС Темелін. Повністю завершити її планується в наступному році. На модернізацію системи збудження дизель-генераторів ČEZ інвестує 17 мільйонів чеських крон.
Модернізація передбачає заміну внутрішніх елементів шаф управління та встановлення повністю нового програмного забезпечення.
Цікаво, що фактична заміна системи тривала менше тижня, тоді як на процедуру ліцензування в Державному управлінні з ядерної безпеки пішло близько року.
«Це один із прикладів модернізації, що забезпечує не менше 60 років експлуатації. В даному випадку це також була ключова система безпеки, тому це також зміна, дозволена органом ядерного регулювання», - зауважив Богдан Зронек, член ради директорів ЧЕЗ і директор дивізіону «Атомна енергетика».
Загалом на АЕС Темелін розміщено 10 РДЕС, більшість з яких розташовані в сейсмостійких будівлях. Щорічно оператор АЕС інвестує в їх утримання кілька мільйонів крон.

АЕС