Сумський «Насосенергомаш» передають в управління НАЕК «Енергоатом»

06.05.2024
Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) передає Сумський завод насосного та енергетичного машинобудування «Насосенергомаш» та Науково-дослідний і проєктно-конструкторський інститут атомного та енергетичного насособудування в управління АТ «НАЕК «Енергоатом».
Як повідомляє АРМА, Агентство вже провело консультації з Міністерством економіки України та іншими центральними органами виконавчої влади, щодо початку передачі державі корпоративних прав та майна цих двох акціонерних товариств. Зараз напрацьовується відповідна дорожня карта.
Зараз фактичним власником та кінцевим бенефіціаром цих підприємств є громадянин рф. Українські активи належали російській Групі ГМС («Гідромашсервіс»).
Раніше завод постачав до рф обладнання для будівництва й ремонту атомних електростанцій. Після повномасштабного вторгнення слідчі Нацполіції викрили схему постачання продукції «Насосенергомаш» до росії в обхід санкцій, запроваджених після початку великої війни. Керівництво заводу використовувало підконтрольні їм комерційні структури в Європі та Азії для маскування постачання продукції до росії. Іноземні компанії закуповували насосне обладнання для власних потреб, а потім переправляли його до рф. «Тому в рамках кримінального провадження майно заводу арештували. Пізніше корпоративні права та майно заводу за ухвалою суду були передані АРМА для управління», – заявили в агентстві.

АТ «Насосенергомаш» спеціалізується на розробці й виробництві насосного обладнання для нафтогазової галузі, енергетики, водного господарства, аграрного сектору та ЖКГ. 

Компанії