Прийнято додаткові пропозиції від учасників тендеру Дуковани-ІІ. Контракти планується підписати до 1 квітня 2025 року

01.05.2024
Фото: ČEZ
Компанія Elektrárna Dukovany II, що входить до складу ČEZ Group, отримала додаткові пропозиції від учасників тендеру французької EDF та корейської KHNP на будівництво нової атомної електростанції в Дукованах та трьох інших атомних блоків. Заявки були подані в електронному вигляді, за допомогою спеціального шифрування та унікального захищеного сховища.
Наразі EDU II приступила до оцінювання пропозицій з економічної, комерційної та технічної точок зору. Модель оцінки базується на рекомендаціях МАГАТЕ, - йдеться у інформаційному повідомленні ČEZ.
"Тепер ми оцінимо пропозиції і, відповідно до контракту з державою, подамо звіт про оцінку до Міністерства промисловості і торгівлі, а потім до Уряду Чеської Республіки для остаточного затвердження", - зазначив Томаш Плескач, член Ради директорів і директор Відділу нової енергетики ČEZ.
Очікується, що робота над контрактами буде завершена протягом цього року, а документи будуть  готові до підписання до 31 березня 2025 р. Після остаточного підписання контрактів розпочнеться ретельна підготовка проєктної документації, щоб вкластися в терміни початку тестової експлуатації нового блоку в 2036 році, - підкреслює ČEZ.
Паралельно з тендерною процедурою з вибору реакторної установки EDU II працює над підготовкою до будівництва. Після того, як у 2019 році Міністерство навколишнього середовища видало позитивний висновок з оцінки впливу на довкілля (ОВД), у 2021 році компанія також отримала дозвіл на розміщення від Державного управління з ядерної безпеки та дозвіл на експлуатацію генеруючої станції від Міністерства промисловості та торгівлі. Рішення про зонування, яке не має обов'язкової юридичної сили, було видано 30 жовтня 2023 року.

Компанія нагадує, що підтримка розвитку ядерної енергетики в Чеській Республіці перевищує 70 відсотків, що є унікально високим показником в Європі. 

Нове будівництво