Відбулись приймальні випробування сховища твердих РАВ для діючих українських АЕС

29.04.2024
Фото: ЦППРВ
У квітні 2024 року в присутності представників Державної інспекції ядерного регулювання України та фахівців Рівненської АЕС ДСП «Централізоване підприємство з поводження з радіоактивними відходами» провело приймальні випробування систем і обладнання приповерхневого сховища твердих радіоактивних відходів типу 2 (ТРВ-2) КВ «Вектор».
Як повідомляє ЦППРВ, випробування відбулися згідно з Програмами, погодженими Держатомрегулювання, які передбачають випробування обладнання та систем, задіяних під час виконання операцій з упаковками РАВ, випробування систем видалення дренажних вод.
Успішне проведення випробувань означає завершення етапу будівництва сховища ТРВ-2, - наголошує ЦППРВ.
Як відомо, майданчик комплексу «Вектор» розташований на території зони відчуження на відстані 17 км у південно-західному напрямку від Чорнобильської АЕС. Комплекс «Вектор» є комплексом виробництв з дезактивації, транспортування, переробки та захоронення РАВ. Будівництво комплексу розпочато у березні 1998 року та здійснюється у дві черги.
Перша черга комплексу «Вектор» призначена для захоронення РАВ, що утворилися внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. На етапі будівництва експлуатуючою організацією сховищ для захоронення РАВ комплексу «Вектор» є ДСП «ЦППРВ». 
Друга черга призначена для переробки короткоіснуючих радіоактивних відходів, довготривалого зберігання довгоіснуючих високоактивних радіоактивних відходів, РАВ, які утворюються на діючих атомних електростанціях, промислових підприємствах, медичних та науково-дослідницьких установах, а також довгострокового зберігання джерел іонізуючого випромінювання.
На території КВ «Вектор» розміщені спеціально обладнане приповерхневе сховище твердих радіоактивних відходів до якого приймаються радіоактивні відходи від ДСП «ЧАЕС» іммобілізовані на заводі з переробки рідких радіоактивних відходів та РАВ Харківського спецкомбінату ДСП «Об’єднання «Радон».
Також побудовані сховища твердих радіоактивних відходів ТРВ-1, ТРВ-2, які передбачені для приймання з метою захоронення упаковок з РАВ від діючих АЕС та ДП НАЕК «Енергоатом».

Серед іншого, побудовано та знаходиться на стадії проведення гарячих випробувань централізоване сховище для довгострокового зберігання джерел іонізуючого випромінювання. 

РАВ і ВЯП