ДНТЦ ЯРБ відзвітував перед ДІЯРУ про зростання фінансування за рахунок міжнародних проєктів

18.04.2024
Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки відзвітував перед Держатомрегулювання про підсумки роботи у 2023 році.
Так, торік Центр взяв участь у розробленні та перегляді 30 нормативних документів з ЯРБ, виконав 142 експертні роботи з аналізу документів про оцінку поточного стану ЯРБ ядерних установок та радіаційних технологій, здійснив 41 захід експертно-консультативної підтримки наглядової діяльності регулятора, а також виконав 78 робіт з наукового та аналітичного супроводу процесів регулюючої діяльності, пов’язаної з використанням ядерної енергії та радіаційних технологій.
Як повідомляє ДНТЦ ЯРБ, основною складовою його прибутковості у 2023 році стала участь у міжнародних проєктах. Обсяг послуг, які ДНТЦ ЯРБ надавав за кошти зарубіжних замовників, у 2023 році зріс на 74 % порівняно з 2022 році. Це сталося за рахунок, зокрема, виділених Європейським союзом, Урядом США, Норвезьким агентством з ядерної та радіаційної безпеки (DSA) та іншими організаціями коштів.  
Зокрема, Центр виконав 22 проєкти технічної допомоги за Угодою між Держатомрегулюванням та DSA (Норвегія), за програмами з наукових досліджень та навчання Євратому, а також як бенефіціар грантів продовжував виконання 11 проєктів і став учасником 8 проєктних пропозицій, які представлені міжнародними консорціумами на конкурс за Програмою Євратому – Horizon Euratom – на 2023-2025 роки. Консультаційні послуги надавалися за низкою науково-технічних контрактів з німецькими GRS та TÜV SÜD IS.
У 2023 році продовжувалося виконання проєктів технічної допомоги Держатомрегулювання, за підтримки Комісії ядерного регулювання (NRC) та Департаменту енергетики США (DoE). Зокрема, консультативні послуги надавалися компанії NuScale у проведенні аналізу прогалин в частині відповідності проєкту NuScale ММР і обґрунтувань безпеки проєкту вимогам нормативної бази України з ЯРБ.
Повідомляється, що ДНТЦ ЯРБ взяв участь у міжнародних заходах для подальшого розвитку партнерських взаємовідносин із регулюючими органами та організаціями технічної підтримки таких країн, як Франція, Німеччина, Норвегія, США, Фінляндія, Польща. Загалом фахівці ДНТЦ ЯРБ взяли участь у понад 300 міжнародних заходах – конференціях, семінарах, вебінарах, технічних та робочих нарадах тощо.

Крім того, повідомляється, що загальна середньомісячна заробітна плата одного працівника ДНТЦ ЯРБ зросла на 11 %, податків та обов’язкових платежів до бюджету сплачено на 15,2 % більше у порівнянні із 2022 роком. 

Компанії