Під будівництво AP1000 Westinghouse підписав меморандуми з болгарськими постачальниками. Та заклав перший куб бетону на енергоблоці №5 Хмельницької АЕС

15.04.2024
Фото: Westinghouse
Минулого тижня компанія Westinghouse Electric підписала меморандуми про взаєморозуміння з 17 значними болгарськими постачальниками для підтримки майбутніх ядерних проєктів AP1000® на майданчику АЕС Козлодуй та інших можливих у регіоні проєктів. Цей важливий етап є результатом постійної взаємодії з місцевими постачальниками після симпозіуму постачальників Westinghouse, проведеного в лютому 2024 року за участю болгарських компаній, - повідомляє американська компанія.
Підписані меморандуми окреслюють потенціал для виробництва ключових компонентів, включаючи великі структурні модулі, крани, теплообмінники та посудини, що працюють під тиском, а також надання різноманітних інжинірингових, транспортних, консалтингових та будівельних послуг. Постачальниками є АТ «Атоменергоремонт», ТОВ «Булмашинобудівні підприємства», «Бюро Верітас Болгарія», ЕАД «Центральна енергоремонтна база», АД «ЕЛІА», АД «Енергоремонт-Галабово», АТ «Хіммаш», ТОВ «Індастріал Партс», АТ «КМЦ», АД «Кранобуд інжиніринг», MTG-Dolphin PLC, АД «Подемкран», ТОВ «Тіа Логістик», ТОВ «ТМ ІНОКС», АД «Біомашінструмент», АТЗТ «Булармекс ІК», АТЗТ «Мікрометр».
«Забезпечення високої локалізації робіт на проєкті AP1000 АЕС Козлодуй залишається ключовим завданням, - сказав Петіо Іванов, виконавчий директор компанії «New Built», яка займається будівництвом нових блоків на АЕС Козлодуй. - Ми очікуємо, що ці болгарські компанії стануть життєво важливою частиною світового ланцюга поставок Westinghouse, зокрема, для всіх нових європейських проєктів».
«Westinghouse має потужну мережу поставок по всьому світу, і ми раді ще більше розширити її за рахунок додаткових, досвідчених і місцевих болгарських постачальників, щоб підтримати успішну поставку двох реакторів AP1000 на майданчику АЕС Козлодуй, - зазначив Девід Дархем, президент Westinghouse Energy Systems. - Розширення нашої мережі місцевих кваліфікованих постачальників на додаток до критично важливого прогресу, якого ми досягаємо у виконанні контракту на проєктування та інжиніринг за цим проєктом, є важливими кроками, які допомагають нам прокласти шлях до чистого енергетичного майбутнього Болгарії для наступних поколінь».
Нагадаємо, у червні 2023 року компанія Westinghouse отримала контракт на інжиніринг та проєктування для проєкту «АЕС Козлодуй - нове будівництво» на технологію AP1000. У жовтні 2023 року Westinghouse підписала меморандуми про взаєморозуміння з п'ятьма іншими болгарськими постачальниками для АЕС Козлодуй та інших європейських проєктів, у тому числі для виробництва систем контрольно-вимірювальних приладів (КВП), систем радіаційного моніторингу та різних послуг. Це саме та галузь, де Україна має своїх потужних постачальників, чия продукція зараз експлуатується у тому числі на європейських АЕС.

Тим часом, як повідомляє АТ «НАЕК «Енергоатом», минулого тижня на майданчику Хмельницької АЕС за присутності посла США в Україні Бріджіт Брінк було проведено церемонію закладання першого кубу бетону під будівництво енергоблока №5 за технологією Westinghouse. 

Нове будівництво