росія не досягла своїх цілей на позачерговому засіданні Ради директорів МАГАТЕ

12.04.2024
Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі закликав до дотримання ключових принципів запобігання ядерним аваріям, оскільки, за його словами, вони були порушені нещодавніми ударами безпілотників по Запорізькій атомній електростанції в Україні.
Про це він заявив на початку екстреного позачергового засідання Ради директорів МАГАТЕ 11 квітня, скликаного росією та Україною.
«Ми зустрічаємося сьогодні, і я зустрінуся з Радою Безпеки ООН наступного тижня, тому що надзвичайно важливо забезпечити, щоб ці безрозсудні атаки не стали початком нового і надзвичайно небезпечного фронту війни», - сказав Гроссі.
Він додав, що напад на Запорізьку АЕС, яка була окупована росією невдовзі після її вторгнення в Україну в лютому 2022 року, означає загрозу ядерній безпеці, а ті, хто може постраждати найбільше, - це люди, які працюють на станції, та експерти МАГАТЕ, зокрема, неупереджені міжнародні державні службовці, які працюють від імені 178 країн-членів агентства. При цьому він не назвав загрозою ядерній безпеці окупацію ЗАЕС російською стороною та наявність на станції військової зброї, важкої техніки та військових.
Гроссі повідомив, що «Міжнародна місія з підтримки та допомоги Запорізькій АЕС (ISAMZ) підтвердила перші з листопада 2022 року атаки, спрямовані безпосередньо на Запорізьку АЕС, а одна з цих атак призвела до прямого влучання в купол реактора енергоблоку №6». Хоча пошкодження конструкції не поставило під загрозу ядерну безпеку, це серйозний інцидент, оскільки удари по первинному утримуючому контуру Запорізької АЕС означають стрибкоподібне збільшення ризику для ядерної безпеки, сказав він.
«Дві інші атаки були здійснені в безпосередній близькості до головних реакторних будівель і призвели до щонайменше однієї жертви. У вівторок було зафіксовано ще одну атаку з використанням безпілотників і стрілянину з гвинтівок, що є зловісною ознакою очевидної готовності продовжувати ці атаки, незважаючи на серйозну небезпеку, яку вони становлять для ядерної безпеки», - додав пан Гроссі.
Він нагадав, що на засіданні Ради керуючих МАГАТЕ місяць тому попередив про нестабільну ситуацію на ЗАЕС. «Але тоді я зміг доповісти вам, що ISAMZ не знайшла жодних ознак того, що п'ять конкретних принципів не дотримуються, - сказав він. - Однак, останні атаки є явним порушенням цих принципів і підштовхнули нас до гострої фази цієї війни». Дивно, адже наявність вказаної вище військової техніки є фотофактом, який розповсюдили самі російські окупанти, але експерти МАГАТЕ вперто їх ігнорують.
За словами Гроссі, електропостачання станції за межами майданчика не повинно піддаватися ризику. Необхідно докласти зусиль, щоб забезпечити постійну доступність і безпеку електропостачання за межами майданчика.
Гроссі закликав Раду директорів «одностайно підтримати роль МАГАТЕ в моніторингу цих принципів на благо всіх». «Ми всі повинні використовувати всі доступні нам важелі, щоб забезпечити відсутність майбутніх атак на ЗАЕС», - додав він.

Незважаючи на індиферентну позицію Гроссі, за інформацією InfoAtom, засідання Ради директорів завершилося підтримкою України і черговою вимогою деокупації ЗАЕС. Переважна більшість доповідачів акцентували, що найголовніша загроза ЗАЕС – це перебування там російських військових та цивільного російського персоналу. Крім того учасники засудили дезінформацію росії щодо українського походження дронів, через які власне і було скликано позачергове засідання. 

АЕС