Внаслідок обстрілів рашистських військ ЗАЕС та «Джерело нейтронів» втратили зовнішнє енергопостачання

04.04.2024
Внаслідок російських обстрілів ЗАЕС вчергове втратила одну з двох ліній електропередач, що залишилися. Про це сьогодні повідомила Держатомрегулювання, із посиланням на експлуатуючу організацію АТ «НАЕК «Енергоатом».
Відключення лінії електропередачі ПЛ-330 кВ «Феросплавна-1», яка з’єднує Запорізьку АЕС з українською енергосистемою, сталося сьогодні о 10:06 внаслідок обстрілу з боку російських окупаційних військ.
АТ НАЕК «Енергоатом» повідомляє, що наразі живлення ЗАЕС відбувається лише через одну лінію електропередачі – ПЛ-750кВ «Дніпровська», роботу якої тільки нещодавно було відновлено.
Крім того, ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів» знеструмлена через обстріли російськими військами Харкова.
Як повідомляє ДІЯРУ із посиланням на експлуатуючу організацію Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут», ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, що керується лінійним прискорювачем електронів» сьогодні о 08:30 ранку втратила зовнішнє електропостачання під час обстрілу міста Харків військами рф.
Система аварійного енергозабезпечення спрацювала в штатному режимі, включені в роботу аварійні дизель-генератори. Радіаційна ситуація на майданчику в межах норми, - зазначає Держатомрегулювання.

Нагадаємо, внаслідок російських обстрілів 25 червня 2022 року ЯПУ «Джерело нейтронів», яку переведено в глибокий підкритичний стан 24 лютого 2022 року, було значно пошкоджено. 

АЕС