Українські громадські організації вимагають включити «Росатом» з Глобального договору ООН за сприяння катуванням українського персоналу на ЗАЕС

03.04.2024
Громадські організації звернулися до Глобального договору ООН, аби той виключив «Росатом» зі своїх членів. 7 громадських організацій України, серед яких БО «СХІД-СОС», B4Ukraine, Dixi, Центр глобалістики «Стратегія ХХІ», Коаліція 5 ранку, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля та Центр громадянських свобод,  підписали звернення до Глобального договору ООН, в якому йдеться про порушення 4 з 10 принципів державною корпорацією з атомної енергії «Росатом», компанією-учасницею Глобального договору.
У зверненні громадські організації посилаються на нещодавній звіт Truth Hounds «В ядерній в’язниці: Як «Росатом» перетворив найбільшу в Європі атомну електростанцію на камеру тортур і як світ може це зупинити», де констатуються звірства, вчинені російськими окупаційними військами на Запорізькій атомній електростанції з відома Державної корпорації з атомної енергії «Росатом», яка незаконно експлуатує ЗАЕС.
Як наголошується у звіті, дії «Росатому» є порушенням різних міжнародних зобов’язань за ядерними договорами, міжнародного гуманітарного права, прав людини та кримінального законодавства, а також ключових міжнародних документів, таких як Керівні принципи ООН у сфері бізнесу та прав людини, Керівні принципи Організації економічного співробітництва та розвитку для багатонаціональних підприємств та Глобальний договір ООН.
Свідчення очевидців та докази, викладені у звіті, свідчать про те, що співробітники «Росатома», що знаходилися на ЗАЕС активно співпрацювали з ФСБ. Їхні спільні зусилля охоплювали примусову ініціативу із застосуванням тактики залякування для примусу до співпраці, тиск на працівників, щоб вони підпорядковувалися як російським військовим, так і співробітникам «Росатома», а також тиск на існуючий персонал ЗАЕС для підписання нових трудових контрактів з «Росатомом».
У звіті підкреслюється співпраця «Росатому» з російськими військовими у проведенні «систематичної, широкомасштабної кампанії викрадень, катувань і вбивств персоналу ЗАЕС та мешканців Енергодара». За оцінками, в ході цієї кампанії було піддано тортурам близько тисячі осіб, що включає в себе, зокрема, такі дії, як: напади з особливою жорстокістю та тяжкі побої, придушення, катування електричним струмом, примушування жертв копати собі могили, інсценування страт, погрози зґвалтування жертв та їхніх родичів, утримання затриманих у переповнених камерах без їжі, води та свіжого повітря. Підтверджено, що принаймні одна людина була закатована до смерті.
Запровадивши системну практику катувань до нелояльних працівників ЗАЕС за відмову співпрацювати з «Росатомом», російські військові створили цілу мережу катівень, частина з яких знаходиться на території промзони ЗАЕС. За інформацією, оприлюдненою в ЗМІ мером Енергодара Дмитром Орловим, через катівні на ЗАЕС та в Енергодарі вже пройшли щонайменше 1 500 працівників та мешканців міста, при цьому близько 100 осіб постійно перебувають у полоні.
Як зазначено у звіті Truth Hounds, 5 жовтня 2020 року «Росатом» офіційно приєднався до Генеральної Асамблеї ООН. При цьому він видав необхідний Лист-зобов’язання, що підтверджує підтримку Росатомом Десяти принципів Генеральної Асамблеї ООН, що стосуються поваги до прав людини, навколишнього середовища та боротьби з корупцією.
Проте, за результатами розслідування Truth Hounds, Росатом не вживає належних заходів для усунення грубих порушень прав працівників та пом’якшення негативних наслідків, спричинених неефективним управлінням ЗАЕС, Росатом порушує свої зобов’язання з корпоративної етики, викладені в Принципах 11-13 Глобального партнерства ООН.
У зверненні констатується, що «Росатом» сприяє найсерйознішим порушенням міжнародного права – катуванням, жорстокому, нелюдському та такому, що принижує гідність, поводженню. Він робить це без належної перевірки дотримання прав людини, в умовах підвищеного ризику порушень прав людини і всупереч прямим доказам таких порушень на своїх об’єктах.
Відтак, підписанти звернення, «твердо переконані, що триваюча участь «Росатому» в Глобальному договорі ООН не лише підриває основну місію ГД ООН, але й підтверджує та легітимізує внесок і співучасть «Росатому» в діях, що суперечать міжнародному праву в галузі прав людини та гуманітарному праву. Тож вони звернулися із закликом виключити Росатом з Глобального договору ООН.

    

Компанії