Триває співробітництво з Європейською комісією за проєктами на колишньому Придніпровському хімзаводі

03.04.2024
Фото: ДІЯРУ
Виїзна Координаційна нарада щодо проєктів, що виконуються міжнародними та українськими організаціями для колишнього ВО «Придніпровський хімічний завод» відбулася у місті Кам’янське, що на Дніпровщині, 2 квітня. Участь у нараді взяли народні депутати, представники Міністерства енергетики України, Держатомрегулювання, офісу підтримки Європейських проєктів в Україні – JSO, органів місцевої влади та місцевого самоврядування, ДП «Бар’єр», УНТЦ, ВАТ «КІЕП», - повідомила сьогодні Держатомрегулювання.
Держатомрегулювання із залученням українських та європейських експертів продовжує державну експертизу ядерної та радіаційної безпеки проєкту спорудження на майданчику ВО «ПХЗ» нового сховища для захоронення відходів переробки уранових руд, в рамках комплексної експертизи цього проєкту. Реалізація проєкту дозволить розпочати конкретні заходи з безпечного поводження з відходами переробки уранових руд.
ДІЯРУ нагадала, що наразі реалізується третя фаза проєкту співробітництва Європейської комісії (U4.02/20), спрямованого на приведення майданчика ВО «ПХЗ» у безпечний стан.
Умовами ліцензії Держатомрегулювання, виданої ДП «Бар’єр», зі змінами внесеними у березні 2024 року, передбачено поширення дії чинної ліцензії на усі уранові об’єкти, які належать ДП «Бар’єр», планування та розробка проєктної документації щодо реалізації реабілітаційних заходів стосовно колишніх об’єктів з переробки уранових руд та хвостосховищ для зберігання відходів переробки уранових руд, розміщених на майданчику ВО «ПХЗ».
Європейська підтримка діяльності ліцензіата з виконання заходів, передбачених умовами ліцензії та вимогами з нормативних документів, є важливим елементом забезпечення безпеки при здійсненні ДП «Бар’єр» виду діяльності щодо припинення діяльності з переробки уранових руд на майданчику ВО «ПХЗ», шляхом ліквідації, консервації (тимчасового зупинення) або перепрофілювання колишніх уранових об’єктів.

Учасники наради в ході технічного візиту на майданчик ВО «ПХЗ», організованого в рамках наради, також ознайомилися із фактичним станом колишніх уранових об’єктів, з результатами реалізації попередніх фаз проєкту Європейської комісії – облаштування контрольованих зон навколо найбільш забруднених об’єктів та будівель, контрольно пропускних пунктів та санперепускників; локалізація та ізоляція радіаційного забруднення будівель; забезпечення здійснення радіаційного контролю та моніторингу на майданчику із застосуванням сучасних вимірювальних засобів та спеціально облаштованої лабораторії. 

Зняття з експлуатації