Уряд подасть законопроєкт про будівництво двох реакторів на ХАЕС за технологією ВВЕР у парламент

02.04.2024
Кабінет Міністрів України схвалив розроблений Міністерством енергетики проєкт Закону України «Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків № 3 та № 4 Хмельницької атомної електричної станції», який має бути внесений на розгляд Верховної Ради.
Уряд повідомив, що реалізація проєкту здійснюватиметься виключно за рахунок коштів АТ «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» із залученням кредитних можливостей, без використання коштів з державного бюджету України.
У документі пропонується визначити місце розміщення енергоблоків 3 та 4 ХАЕС; кількість реакторів, їх тип та загальну характеристику; призначення енергоблоків ХАЕС для промислового виробництва електричної та теплової енергії.
Крім того, визначаються загальні вимоги до проєктування та будівництва енергоблоків №3 та №4 ХАЕС; ставка збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, що мешкає на території зони спостереження електростанції, під час будівництва енергоблоків.

Нагадаємо, раніше в. о. голови правління НАЕК "Енергоатом" Петро Котін заявляв, що третій енергоблок Хмельницької атомної електростанції має бути готовим до встановлення обладнання у червні. Саме тоді він планує підписати у червні угоду про купівлю двох ядерних реакторів російського виробництва, що передбачалися для будівництва АЕС Белене, у Болгарії. За інформацією The Wall Street Journal, вартість наявного у Болгарії обладнання для двох енергоблоків складе близько 600 млн доларів. 

Нове будівництво