Українська делегація очистила склад своєї групи на 8-ій нараді Сторін Об’єднаної конвенції про безпеку поводження з ВЯП та РАВ від представників країни-агресора та її посіпак

28.03.2024
Делегація України взяла участь у П’ятій позачерговій нараді та в Організаційному засіданні з підготовки до Восьмої наради договірних сторін Об’єднаної конвенції про безпеку поводження з відпрацьованим ядерним паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами. Заходи відбулися у штаб-квартирі МАГАТЕ з 25 по 28 березня 2024 року, - повідомляє Держатомрегулювання.
В ході заходів було розглянуто пропозиції з вдосконалення процедурних циркулярів Об’єднаної конвенції, потреба в яких виникла через зростання кількості договірних сторін. Йшлося також про підготовку до проведення наступної Восьмої наради сторін Об’єднаної конвенції, запланованої на березень 2025 року, визначення складу робочих груп договірних сторін з розгляду Національних доповідей з виконання зобов’язань за Об’єднаною конвенцією тощо.
В ході П’ятої позачергової наради основна увага була приділена розгляду пропозицій договірних сторін стосовно:
  • формування єдиних прозорих підходів до ідентифікації, оцінки, узагальнення «гарних практик» договірних сторін при підготовці, представленні, розгляді національних доповідей;
  • підготовки офіцерів груп країн, які номінуються для забезпечення робочого процесу з представлення та розгляду національних доповідей в ході роботи Восьмої наради договірних сторін Об’єднаної конвенції.
Голова делегації України Олег Коріков у своєму виступі на П’ятій позачерговій нараді наголосив на важливості забезпечення відкритого, неупередженого процесу представлення та розгляду національних доповідей договірних сторін на засіданнях робочих груп сторін під час Восьмої наради сторін. За його словами, чутливим питанням у цьому аспекті є процес формування груп країн та вибір офіцерів із забезпечення роботи робочих груп сторін (голів, заступників голів, репортерів, координаторів). Відтак було зазначено, що є неприпустимим призначення в одну робочу групу представників країн, які перебувають у стані війни, військових дій, збройних конфліктів.
Як зазначає ДІЯРУ, за результатами роботи делегації України в організаційних заходах з підготовки до Восьмої наради договірних сторін Об’єднаної конвенції було вжито заходів, які унеможливили вплив рф на результати роботи в робочій групі та дозволили Україні й надалі зміцнювати підтримку країн з розвиненою ядерною енергетикою та промисловістю, а саме:
  • підтримано кандидата на посаду президента Восьмої наради сторін – представника Канади;
  • підтримано кандидатів на посаду віце-президентів Восьмої наради сторін – представників США та Франції;
  • недопущено включення України в одну групу країн з рф та білоруссю;
  • недопущено призначення на посади офіцерів у групу країн, до якої увійшла Україна, представників рф та білорусі. 

РАВ і ВЯП