Енергоблок №4 АЕС Барака підключено до енергомережі. Досвід ОАЕ доводить ефективність серійного будівництва

26.03.2024
Четвертий енергоблок АЕС Барака в Об'єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ) був успішно підключений до національної електромережі й почав виробляти електроенергію. Про це повідомила компанія-власник АЕС «Еміратська корпорація з ядерної енергії» (Enec).
Enec заявила, що операція була завершена 23 березня і наблизила атомну станцію Барака з чотирма енергоблоками, першу в арабському світі, до своєї мети - задовольнити 25% потреб ОАЕ в електроенергії. Після завершення випробувань і початку комерційної експлуатації енергоблок №4 збільшить загальну потужність електростанції Барака до 5 600 МВт, що, як очікується, дозволить виробляти понад 40 ТВт-год електроенергії на рік.
До комерційної експлуатації енергоблок №4 АЕС Барака має пройти процес поступового підвищення рівня потужності, який супроводжуватиметься серією випробувань.
Barakah-4 – це четвертий енергоблок APR1400 (розробник – KEPCO), поставлений Південною Кореєю на станцію Барака, що на узбережжі Перської затоки на захід від міста Абу-Дабі. Блоки 1, 2 і 3 вже введені в промислову експлуатацію. Будувати їх почали з 2012 по 2015 і здали з 2020 по 2024.
Барака-4 був завантажений паливом наприкінці грудня 2023 року і спочатку був запущений 1 березня 2024 року.
Enec заявила, що кожен блок був підключений до мережі більш ефективно, ніж попередній, оскільки інституційні знання та досвід застосовуються до кожного наступного блоку.
«Енергоблок № 3 був зданий на чотири місяці швидше, ніж було заплановано для блоку №2, і на п'ять місяців швидше, ніж для блоку №1, що демонструє значну перевагу поетапного будівництва декількох блоків», - йдеться в повідомленні.

АЕС будувалася південнокорейською компанією KEPCO за американським проєктом, аналогічним проекту найбільшої АЕС США – Пало Верде, побудованої ще в 1976 році. Проект був доопрацьований з урахуванням сучасних вимог щодо безпеки та захищеності і адаптований до місцевих умов (піщані бурі, більш висока температура води в Перській затоці. 

Нове будівництво