В ядерних дослідженнях Європа відстає від росії, Китаю та навіть Індії – новий очільник Європейського ядерного товариства

20.03.2024
Європа відстає від решти світу в ключових сферах ядерних досліджень, і їй знадобиться щонайменше десятиліття, щоб наздогнати росію, Китай та Індію, якщо ядерна енергетика хоче виконувати свою життєво важливу роль як низьковуглецевого джерела енергії. Про це заявив Стефано Монті, президент Європейського ядерного товариства, що базується в Брюсселі, в інтерв'ю NucNet.
Видання інформує, що д-р Стефано Монті, директор з досліджень Італійського національного агентства з нових технологій, енергетики та сталого економічного розвитку, приступив до виконання обов'язків президента Європейського ядерного товариства 1 січня 2024 року.
Стефано Монті вважає, що найбільш нагальним питанням є забезпечення компетентної робочої сили, яка стосується не лише докторів наук, аспірантів або високоосвічених дослідників, але й менеджерів ядерної галузі, експертів з ядерної безпеки та ядерних органів, техніків та зварювальників.
За його словами, ще одним важливим аспектом є добре організований та конкурентоспроможний ланцюг поставок, особливо в Європі, де на нього вплинула обмежена кількість ядерних проектів в останні десятиліття.
"Європа частково втратила цю можливість, і це одна з головних причин, чому нещодавні ядерні проекти зазнали затримок і додаткових витрат", - зазначив пан Монті.
Відповідаючи на запитання про фінансування ядерних досліджень та інших ядерних проектів, Монті наголосив, що світ ще ніколи не був таким багатим, як сьогодні, і потенційно доступними є низка приватних фондів, проте попередньою умовою є "створення рівних умов для фінансування та реалізації ядерних енергетичних проектів".
"Уряди відіграють у цьому ключову роль. Не випадково, що однією з головних тем Саміту з ядерної енергетики є саме можливості та виклики для створення цих сприятливих умов", - додав він.
Пан Монті також зазначив, що низка технологічно орієнтованих сфер потребує посилення, включаючи вдосконалене ядерне паливо і паливні цикли, застосування штучного інтелекту в ядерній енергетиці, випробування і кваліфікацію інноваційних матеріалів.
За його словами, Європа має чудові навички у випробуванні матеріалів, але їй катастрофічно не вистачає дослідницьких центрів і лабораторій для випробування матеріалів.
"У цьому, як і в інших питаннях, про які я говорив, ми відстаємо від решти світу. Нам знадобиться щонайменше одне десятиліття, щоб вивести наші можливості на той самий рівень, що й у росії, Китаю і навіть Індії.
"Якщо ми хочемо йти в ногу з країнами, що розвиваються, як приватні компанії, так і державні органи повинні збільшити інвестиції, зосередившись на тому, що дійсно важливо для того, щоб європейська промисловість була конкурентоспроможною на міжнародному ринку".
NucNet зазначає, що інтерв’ю з паном Монті відбулось після того, як Вища наукова рада ENS заявила у своєму програмному документі, що для того, щоб ядерна енергетика виконувала свою життєво важливу роль, необхідні значні зусилля у сфері досліджень, розробок та інновацій (R&D&I).
Рада, яка консультує ENS з питань розвитку ядерної енергетики, зазначила, що основними сферами, які потребують "інтенсивних" досліджень, розробок та інновацій, є підтримка нових проектів, покращення експлуатації існуючого парку, просування інноваційних технологій ядерної енергетики та забезпечення достатнього постачання палива і новітніх видів палива.
Серед інших викликів - інтеграція ядерних об'єктів з майбутніми енергетичними системами, діджиталізація та ядерна медицина.
Рада закликала до значного і цільового фінансування як з приватного, так і з державного секторів для дослідницьких проектів, найму й утримання дослідників, а також підтримки освіти й підготовки майбутньої робочої сили.
Вона також хоче бачити "відкриту політичну підтримку" ядерної енергетики, щоб заохотити молоде покоління приєднатися до ядерної робочої сили.

Рада також закликала до будівництва нових дослідницьких реакторів і реакторів для випробування матеріалів, щоб підтримати розробку і якнайшвидше розгортання інноваційних ядерних систем. 

Джерело: NucNet

Нове будівництво